Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bronto na boku

Nehoda plošiny australských hasičů.

Dne 19.12. 2005 došlo v australském městě Ballarat k dopravní nehodě hasičského vozu. Jednalo se o požární plošinu Bronto Skylift F 37 HDT na podvozku Scania 124, která patří sboru CFA (Country Fire Authority). Nehoda se stala v odpoledních hodinách na hlavní třídě města Ballarat – Sturt Street resp. na křižovatce s Dawson Street. Řidič při jízdě k zásahu údajně odbočil vpravo a plošina se v ten okamžik ,,utrhla,, a převrátila se na levý bok, po kterém vlivem setrvačnosti doklouzala až na sloup lampy veřejného osvětlení, o který se zastavila. To bylo velké štěstí, neboť v těsné blízkosti leží hospůdka s terasou, která tou dobou byla plná lidí, a tu by plošina dle očitých svědků nehody jistě smetla. Při této hrozivě vyhlížející nehodě nedošlo naštěstí k žádnému zranění dvojice hasičů v plošině a ani jiných osob. Škoda na vozidle bude ale bohužel veliká.
Bronto bylo zpět na kola postaveno pomocí jeřábu a poté putovalo zavěšeno na tzv. brýlích vozidla kamionové havarijní odtahové služby do servisu.

Jak je vidět, nehody hasičských vozidel se prostě stávají po celém světě. Vánoce bohužel nejsou žádnou výjimkou. V tomto případě je sice téměř zcela plošina na odpis, což velitele CFA jistě nepotěší, ale hlavní je, že se nikomu nic nestalo.

PS : Vím, že DN není zrovna vánoční téma, ale taková je prostě realita…
Sdílet