Úterý 14. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči – střelmistři čistili jezero od pařezů

Zbytky stromů, které v dolní nádrži vodního díla Nové Mlýny na Břeclavsku ohrožují lodní dopravu, odstraňují hasiči – střelmistři trhavinou.

Členové skupiny trhacích prací HZS ČR se tento týden na vodním díle účastní výcviku, jehož cílem je kromě získávání praktických znalostí a zkušeností odstranění sedmi pařezů a zbytků stromů, které na hladině ohrožují provoz lodí a jachet. Na jezeře cvičí všech 11 hasičů s oprávněním střelmistra z HZS Jihomoravského a Olomouckého kraje a Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně na Opavsku. Pařezy a pahýly stromů spolu se střelmistry odstraňuje také pět hasičů s oprávněním potápěčů. Při trhacích pracích s plastickými trhavinami Austrogel a Semtex hasiči spolupracují také s týmem Vodní záchranné služby ČČK Nové Mlýny.

Dnes se hasičům podařilo jezero vyčistit od tří pařezů a pahýlů. Do pátku by měli odstřelit a zlikvidovat další čtyři zbytky stromů. Kromě odstřelů ve vodě hasiči na Nových Mlýnech nacvičují i nasazování trhaviny k likvidaci kmenů, blokujících při povodních průtok řek a mostní konstrukce. Výbuchy trhaviny k odstranění zbytků stromů se na vodním díle za poslední dva roky ozývají již potřetí. Při obdobném výcviku hasiči – střelmistři loni na podzim jezero zbavili šesti pahýlů a pařezů, a jednou trhavinu nasadili k ostrému zásahu po kolizi lodě se stromem v plavební dráze.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet