Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Brněnský hasič vicemistrem Evropy v kulturistice

Vicemistrem Evropy v kulturistice se o víkendu stal brněnský hasič a příslušník HZS Jihomoravského kraje Radek Málek.

Na šampionátu, který se konal v Českých Budějovicích, Radek Málek v kategorii masters 1 (40 – 50 let) obsadil druhé místo s nejtěsnějším rozdílem jednoho bodu za vítězným Belgičanem. Přitom jeho volnou sestavu rozhodčí ocenili nejvyšším počtem bodů. Brněnský hasič a aktivní sportovec Málek má za sebou úspěšný půlrok.

Na mezinárodním šampionátu ČR, kterého se v květnu v Třinci celkem zúčastnilo 110 sportovců, vybojoval ve své kategorii mezi 10 kulturisty titul republikového šampióna. Jedenáct porotců přitom Málka zařadilo na nejvyšší příčku v rozvoji svalové hmoty i ve volné jednominutové sestavě s hudebním doprovodem. Na mezinárodním mistrovství Slovenska pak úspěch zopakoval ziskem druhého místa, které obsadil se stejným počtem bodů jako vítěz.

Málek, který slouží ve směně B v centrální požární stanici v brněnské Lidické ulici, tak navázal na loňské vavříny, kdy se stal mezinárodním vicemistrem ČR a poté v italském Miláně i mistrem Evropy. Kulturistice se věnuje od svých 14 let a denně trénuje dvě hodiny. Na požární stanici v Lidické ulici jako držitel trenérského oprávnění II. stupně také trénuje další hasiče. Kromě kulturistiky provozuje také vysokohorskou turistiku a cyklistiku.

Loni se Radek Málek úspěšně zúčastnil Světových her hasičů v jihokorejském Daegu. V jeho královské disciplině kulturistice ho sice rozhodčí poškodili a z medailových pozic ho odsunuli na čtvrté místo. Zato v silovém trojboji Málek v Koreji vybojoval zlatou medaili a přidal i bronzovou medaili v páce. Největším cílem letošního roku je jeho účast na Světových hrách hasičů a policistů, které budou na přelomu srpna a září v New Yorku. Na hrách, které jsou obdobou olympiády, hodlá brněnský hasič bojovat nejen v kulturistice, ale také v dalších disciplinách.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet