Sobota 11. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Skláři nemají co žrát, hasiči taky ne

V již kultovním filmu Pelíšky zazněla v jedné scéně památná věta – „a skláři nebudou mít co žrát“. Jak vidno, stejný problém zasahuje stále více a více i hasičskou profesi, tentokráte však nebudeme mluvit o penězích.

Nešvarem, který ubírá práci hasičům, se jmenuje prevence. Kontroly, programy pro výchovu dětí, požární hlásiče a hasicí přístroje v domácnostech, v automobilech, stabilní hasicí zařízení v průmyslových podnicích, vyhlášky o únikových cestách, hydranty v obytných domech – to vše je na škodu hasičskému řemeslu.

Navíc máme přehasičováno. Proč k požáru domu jedou v prvním stupni hned čtyři hasičské jednotky? Proč musí každý občan nahlásit požár v souvislosti s jeho likvidací? Vždyť mnozí z občanů a dobrovolných hasičů ani nedávají ohni šanci, aby se pořádně rozhořel a hasiči mohli regulérně pracovat.

Vrcholem pyramidy byl článek o školákovi, který před nedávnem uhasil požár v kuchyni a ještě sám zavolal hasiče místo toho, aby z domu utekl a ve skrytu okolní zeleně v klidu vyčkal, až se z oken začnou plížit plameny. Nejeden hasič by zapěl nadšením, že před ním stojí skutečný rozzuřený živel a ne jen trochu zakouřená kuchyně. O nadšení okolo stojících fotografů a kameramanů nemluvě.

Hasiči často slýchají věty typu „hasič leží, plat mu běží“. Běžný výjezdový hasič ví, že toho v práci zase tak moc nenaleží, protože má spoustu práce okolo techniky, odborné přípravy a výcviku, nicméně pokud se na to podíváme jiným pohledem – proč „leží“? Proč nehasí? Je to snad jeho vina, že jsou děti odmala vychovávány tak, aby si nehrály ve stohu? Že jim v obchodě odmítají prodat zapalovač?

Zdolávání požáru je věc nebezpečná. Lidé by měli hlásiče požáru použít pouze k úniku a záchraně zdraví a životů. Ochranu majetku by měli nechat hasičům. Hasicí přístroje hyzdí naše obydlí, zabírají místo v kufrech a přihrádkách našich vozidel a oheň s nimi stejně mnohdy neuhasíte – ba naopak ještě riskujete vlastní zranění, místo abyste nechali riskovat ty, které si sami platíte a šli se projít do parku.

Škody hradí pojistka, ale hasiče si platíme z daní, nechme je dělat svou práci a neberme jim ji. Je to to jediné, co mají…

Redakce upozorňuje, že byl článek autorem napsán s hodně velkou nadsázkou a má za cíl spíše pobavit. Ale povoluje se třeba i zamyšlení :-)

Sdílet