Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Heavy Rescue International Acco 2350G

Těžký technický automobil hasičů z Melbourne.

Firma Skilled Equipment Manufacturing se sídlem ve městě Ballarat, stát Victoria, postavila pro Melbourne Metropolitan Fire Brigade těžký technický automobil na australském podvozku International Acco 2350G. Tyto nová vozidla postupně nahradí staré Heavy Rescue také na podvozcích International Acco typu 2250D a 2350E. Vzhledem ke svému vybavení jsou tyto automobily určeny na zásahy především u dopravních nehod. Zasahují pochopitelně i u jiných událostí technického charakteru, ale i u požárů, když je např. potřeba osvětlit místo zásahu.

Vybavení na dopravní nehody je od známého holandského výrobce Holmatro. V zadní části jsou čtyři navijáky s tlakovými hadicemi o délce 30 m od stabilního agregátu vyprošťovacího zařízení Holmatro. Také jsou ve voze navijáky s hadicemi na tlakový vzduch pro zvedací podušky Holmatro. V nástavbě dále najdeme elektrocentrálu, přenosné stativy, sady nářadí včetně elektro, zdravotnické vybavení, nosítka pod vrtulník, vysavač a tlakový čistič Karcher, hasící přístroje, ženijní vybavení, dýchací přístroje, autogen, přenosný agregát k vyprošťovacímu zařízení, rozbrus, motorovou pilu, plynový hořák, osvětlovací stožár vysoký 7.260 mm, který je osazen na vrcholu modrým nebo červeným majákem a mnoho dalšího vybavení. V přední části vozidla je namontován elektrický lanový naviják Warn M 12000 o síle 5,4 tuny.

Starší provedení tohoto vozidla mělo vyprošťovací zařízení firmy Hurst (u našeho HZS ČD Praha byl Hurst dříve taky, nyní Holmatro…), lanový naviják je taktéž Warn, ale model M 10000 o síle 4,6 tun a osvětlovací stožár je však vyšší o skoro půl metru. Ostatní vybavení je velmi podobné novému vozidlu.

TTD Heavy Rescue International Acco 2350G

Podvozek : International Acco 2350G
Délka : 7.410 mm
Šířka : 2.470 mm
Výška : 3.260 mm
Hmotnost : 10.720 kg
Poloměr otáčení : 15.48 m
Motor : Cummins ISC 250 8.3 l EFi o výkonu 186 kW při 2.200 ot/ min
Převodovka : šestirychlostní automat Allison MD3060 PR
Nástavba : Skilled Equipment Manufacturing
Provedení : ocelový skelet s hliníkovým oplechováním lepením
Skříně s vybavením jsou kryty hliníkovými roletkami. Zadní část pak vyklápěcími dveřmi.
VRZ : Federal Signal
Sdílet