Pátek 10. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči čerpali vodu, uklízeli bahno a stromy

Bouřky s přívalovými dešti včera odpoledne a večer zaměstnaly hasiče zejména na Břeclavsku a Vyškovsku.

Ilustrační foto

Na čtyřech místech po bouřce s přívaly vody hasiči zasahovali v Hustopečích na Břeclavsku. Na křižovatce u Dukelského náměstí hasiči zachraňovali osádku vozidla Ford Focus, které uvízlo v laguně. V autě voda dosahující do výšky až 60 centimetrů uvěznila řidiče a jeho matku. Hasiči auto z laguny vytlačili do bezpečí a osádce pomohli ven z vozidla. Masa vody, kterou nestačila pojmout kanalizace, mezitím zaplavila okolní prodejny, restauraci a část kina. Kaluže ze zatopených objektů hasiči košťaty vymetali ven až do chvíle, kdy přívaly vody začaly odtékat do kanalizačních vpustí.

Dvě jednotky hasičů zaměstnalo čerpání vody na Dukelském náměstí v bytovém domě, v němž sídlí i pobočka spořitelny. Do suterénního, nedávno rekonstruovaného bytu začaly z přeplněné kanalizace spolu s vodou vytékat i fekálie, které v bytě místy vystoupaly až do výše 30 centimetrů. Voda zaplavila i sklepy domu.

S čerpadly hasiči v Hustopečích zasahovali také u hřbitova v Havlíčkově ulici. Přívaly vody s bahnem ucpaly odvodňovací strouhu a voda zaplavila část hřbitova. Po odčerpání laguny na ploše přes 50 čtverečních metrů hasiči z cest mezi hroby odstraňovali nánosy bahna.

K likvidaci obří laguny hasiči vyjížděli také do firemního areálu v Bratislavské ulici. Volná prostranství firmy zaplavila voda, která nestačila odtékat do ucpané kanalizace. Odtok vody do kanalizace se podařilo s pomocí bagru obnovit, na parkovištích a dalších plochách ale zůstaly až deseticentimetrové nánosy bahna, které hasiči splachovali proudem vody.

Místní dobrovolná jednotka hasičů z Křepic vyjížděla k čerpání vody ze zdejší mateřské školy. Po odčerpání zatopené školky hasiči čistili i sousední komunikaci.

Na Vyškovsku bouřka s případovým deštěm hasiče zaměstnala v Bučovicích. Zasahovali v areálu firmy ve Ždánské ulici. Mezi výrobními halami a sklady voda s bahnem přitékající z okolních polí vytvořila 40 centimetrů hlubokou lagunu na ploše zhruba 50 krát 30 metrů. Proniknutí vody s bahnem do hal a skladů s obleky pro zdravotníky zaměstnanci podniku zabránili ucpávkami. Masy vody z volného prostranství se podařilo po vyčistění ucpaných vpustí odvést zpět do kanalizace. Hasiči pak areál čistili od nánosů bahna. K čerpání vody ze zatopených prostor na Vyškovsku vyjížděli také dobrovolní hasiči v obci Hvězdlice. Na pěti mistech kraje dnes hasiči ze silnic a dalších komunikací odstraňovali stromy vyvrácené poryvy větru. V Brně pomocí motorových pil a výškové techniky odstraňovali vyvrácené stromy na náměstí SNP a z cyklostezky u pavilonu Anthropos v Pisárkách. Vyvrácený strom z cyklostezky odklízeli také v Rebešovicích na Brněnsku. Spadlé stromy hasiči odklízeli z vozovek i v obci Kladoruby u Letovic na Blanensku a u Běhařovic na Znojemsku.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet