Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Medaile za obětavost a odvahu

Odvahu a obětavost lidí, hlavně policistů a hasičů, kteří se potýkali s běsnícím živlem při srpnových povodních, ocenil dnes ministr vnitra Stanislav Gross.

Medaile Za statečnost a Za zásluhy o bezpečnost předal v Policejní akademii v Praze celkem 150 lidem.

„To, co je klíčové, je lidský život, jeho kvalita, jeho hodnota a jeho ochrana v situacích, které jsou extrémní,“ prohlásil v zaplněné aule premiér Vladimír Špidla. Podotkl, že technika a dobré vybavení je pouze důležitou podmínkou k řešení krize. Zásadní význam mají lidé a jejich úsilí, ochota a odvaha, s nimiž plní své povinnosti, dodal Špidla.

Jedním z vyznamenaných medailí Za statečnost byl pražský hasič Miloslav Chejn, jenž s nasazením života zachránil muže plavícího se v rozvodněné Vltavě na jakémsi voru. Miloslav Chejn byl se svým družstvem vyslán, aby ho vytáhl. Hasiči z Mánesova mostu hodili muži lana, on je však minul. Plavidlo se pak dostalo na jez, kde se několikrát převrátilo a plulo dál. Chejn k němu ze Střeleckého ostrova doplaval a pomohl muži dostat se na břeh.
„Plavali jsme asi čtyři sta metrů; neměl jsem strach, jsem poměrně dobrý plavec,“ popsal situaci hasič. Dodal, že měl spíš starost o to, aby se muž dostal bez úhony ke břehu. „I když jsem měl problémy se dostat ke břehu, měl jsem v záloze dost sil,“ uzavřel Chejn.

Za statečnost byli vyznamenáni i František Hanuš, Jiří Urban a Josef Forst, kteří evakuovali posádku tlačného remorkéru u Kralup nad Vltavou. Oceněni byli také záchranáři Jiří Verbíř a Marek Švejcar, kteří se spouštěli v zatopených oblastech pro ohrožené lidi z vrtulníků. Lezecká skupina tvořená Karlem Hůlou, Zbyňkem Zábršem a Miloslavem Polívkou zachránila podle údajů ministerstva vnitra ze zaplavených objektů deset lidí, z toho sedm v noci. Za statečnost byl vyznamenán i Jiří Šarman, jenž velel skupině hasičů, která zachraňovala lidi a majetek, mimo jiné v neratovické Spolaně. Kontaminace toxickou látkou mu přivodila čtyřtýdenní pracovní neschopnost.

„Hrdina není ten, kdo nemá strach; hrdina je ten, kdo strach má, a přesto jde a plní svoji povinnost,“ prohlásil ministr Gross. Medailí Za zásluhy o bezpečnost, zejména za práci v krizovém štábu v době povodní, dnes vyznamenal i policejního prezidenta Jiřího Koláře a generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Miroslava Štěpána.

Zdroj: ČTK
Sdílet