Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z utržené nádrže kamionu vytékala nafta

Zhruba 200 litrů nafty vyteklo v pátek 10. června z havarovaného kamionu při nehodě ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku.

Na silnici I/54 se na okraji Veselí při předjíždění střetl domíchávač betonu Iveco s nákladním autem Praga V3S. Nehoda skončila bez zranění, z vozidla Iveco se při srážce utrhla přídavná nádrž o obsahu 220 litrů a na silnici začala vytékat nafta.

Nehoda byla hasičům ohlášena v 11.20 hodin, na místě zasahovala jednotka ze stanice ve Veselí nad Moravou, které k likvidaci masivního úniku nafty přijela na pomoc také jednotka s technickým automobilem ze stanice v Hodoníně. Událost hasiči ohlásili odboru životního prostředí ve Veselí nad Moravou, na pomoc povolali také pracovníky správy a údržby silnic.

Obě havarovaná vozidla hasiči zabezpečili proti případnému vzniku požáru. Unikající naftu hasiči zachycovali do připravených nádob a kaluže paliva na silnici ohraničovali hrázkami ze sorbentu. Z původně téměř plné nádrže se hasičům podařilo do sudů přečerpat 100 litrů nafty, dalších zhruba 100 litrů vyteklo na silnici a zčásti i do půdy. Při likvidaci kaluží na vozovce a zamezování dalšímu úniku do životního prostředí hasiči spotřebovali 140 kilogramů sorbentu, který nasáklý naftou z povrchu vozovky sebrali a odvezli k likvidaci. Silničáři pak z kontaminované krajnice v délce zhruba 30 metrů odtěžili znečistěnou hlínu.

Protože silnice byla po nehodě v celé šíři znečistěná naftou, policisté frekventovanou komunikaci uzavřeli a dopravu do vyčistění vozovky odkláněli po vedlejších komunikacích.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet