Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na praxi u chomutovských hasičů

Studenti Integrované střední školy Energetické v Chomutově oboru Strojník požární techniky působili několik dní na praxi u chomutovských hasičů.

Studenti Integrované střední školy Energetické v Chomutově oboru Strojník požární techniky působí několik dní na praxi u chomutovských hasičů. Jedná se o druhé a třetí ročníky tohoto oboru. Tito studenti pravidelně dochází do svých školních dílen, kde je ve druhém a třetím ročníku osnovou praxe opravy automobilů (opravy karoserií, převodovek a motorů). To vše by měl zvládnout každý student tohoto oboru po maturitní zkoušce, když nastoupí na útvar. Po domluvě s naší ISŠE a Hasičským záchranným sborem Ústeckého kraje tak mohou poznat na vlastní kůži, jak to chodí na profesionálních stanicích. Jelikož je nás ve třídě přes třicet žáků, je nezbytné se poctivě prostřídat, proto chodíme na stanici po dvou až třech lidech, vždy na tři dny místo naší klasické praxe ve školních dílnách, které probíhají tři dny jednou za dva týdny a ve zbylých dnech je samozřejmě školní výuka.

Alespoň každý trochu ví, jak to na profesionálních útvarech chodí. Proto vše uvedu stručnou formou, kterou obsahovala naše praxe po dobu těchto tří dnů. První nástupní den jsme začali představením požární techniky, kterou jsme do detailu prohlédli. Veškerou výbavu vozidel, technické parametry a účely automobilů. Poté jsme začali jako „zelenáči“ čistit střechu v Liazce. Čtvrteční den byl o mnoho zajímavější, po ranním nástupu jsme se dali do revize všech agregátorů na výjezdových vozidlech. Kontrolovali jsme motorové pily, ventilátory, rozbrušovací zařízení a elektrocentrály. Stav paliva a oleje, popřípadě jeho doplnění. Den třetí v pátek jsme se dali do úklidu garáží a kompletně umyli všechnu zásahovou techniku společně s garážemi. Vše probíhalo bez nejmenších problémů až na nepříznivé počasí.

Foto a text pro Požáry.cz – Lukáš Vejvar
Sdílet