Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana jezevce z „lázní“ a rorýse ze „špajzu“

Hned na dvou místech Moravskoslezského kraje se v sobotu 11. 6. 2011 po poledni vyznamenali profesionální hasiči (HZS MSK) při záchraně fauny – jezevce z jezírka pod beskydskou sjezdovkou u Starých Hamrů (okres Frýdek-Místek) a mláděte rorýse ze spížového větrání v Ostravě-Porubě.

Jezevec po vysvobození pelášil zpět do svého teritoria, malého rorýse předali hasiči do rukou strážníků Městské policie Ostrava, kteří jej odvezli do zvířecího útulku.

Jen krátce po sobotním poledni obdrželo operační středisko hasičů informaci o problémech dospělého jezevce v uměle vytvořené nádrži pod lyžařským svahem v Beskydech nedaleko známé horské osady Gruň. Na místo byla vyslána jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice ve Frýdku-Místku a jednotka dobrovolných hasičů Staré Hamry.

Jezírko odhadem o rozměrech 30 × 20 metrů slouží jako zásoba vody k zimnímu zasněžování sjezdovky. Teď bylo zaplněno jen minimálně, místo původní hloubky osmi metrů zde voda naplnila tak maximálně metr a půl. Proto se statný jezevec nemohl vyškrábat nahoru, bránily tomu příkré a hladké stěny jezírka.

Dobrovolní hasiči ze Starých Hamrů, kteří byli na místě jako první, jej několikrát naháněli, aby jej dostali ven, ale jezevec byl i přes několikahodinové, možná i několikadenní nedobrovolné lázně velmi mrštný a prý uměl i plavat.

Profesionální hasiči z Frýdku-Místku se po příjezdu také třikrát pokusili, zdali nebudou mrštnější, ale ani oni nepořídili.

Proto se dva z nich oblékli do nepromokavých kombinéz (tzv. suchých obleků) a ještě s jedním kolegou vyrazili za jezevcem do vody – i se záchrannými saněmi. Když se k jezevci přiblížili na dosah, jednomu z hasičů se podařila zcela upoutat pozornost lasicovité šelmy. Druhý jej chytil za zadní nohy a už byl jezevec zajat v pevném obalu od nafukovacích záchranných saní. Předtím stačil jezevec svého zachránce počastovat kousnutím ruky (jak hasič očekával), pevné hasičské rukavice ale vydržely.

Na břehu hasiči jezevce ihned vypustili. Pelášil do přírody jako divý. „Bylo vidět, že je rád na svobodě. Určitě celou anabázi přežije bez újmy. Byl tak rychlý, že se kolegovi podařilo vyfotit pouze zadní nohy a ocas zvířete,“ poznamenal velitel zásahu.

Záchrana druhého tvora – mláděte rorýsa – se udála také v sobotu po poledni v Ostravě-Porubě. Ptáček uvízl v síťce větrací trubky, která vedla do spíže obytného domu. Hasiči z jednotky HZS MSK ze stanice Ostrava-Přívoz kovovou trubku jednoduše vytáhli a rorýsa vysvobodili po vystříhání nůžkami na kov. Rorýsa předali ostravským strážníkům.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet