Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár podkroví chaty

Dne 29. 12. 2005 v 08:10 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty v Rokytnici.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Rokytnice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v chatové oblasti Janišov došlo k požáru celodřevěné chaty.

Hasiči museli odstavit vozidla na točně autobusů a k místu požáru bylo nataženo vodní vedení v délce asi dvě stě metrů přes místní zahrádky. První hasiči vyběhli příkrým terénem a hlubokým sněhem se dvěma ručními hasicími přístroji a snažili se zkrotit plameny při záchraně dvou osob.

Při požáru došlo ke zranění staršího muže, který utrpěl lehké popáleniny na nohách i obličeji a další zranění na ruce, když proskakoval oknem při své záchraně. Starší žena utrpěla vážnější popáleniny a šok. Muž byl schopen sám sejít od chaty k vozidlu zdravotníků. Zraněná žena byla hasiči naložena na transportní nosítka a snesena čerstvě napadaným a hlubokým sněhem k přístupové cestičce a dále asi 400 metrů až do sanitního vozu zdravotníků. Při nesení zraněné ženy se museli hasiči střídat, protože pohyb ve sněhu a v terénu byl fyzicky náročný.

Oba zranění byli předáni do péče lékaře a odvezeni do nemocnice ve Vsetíně k dalšímu ošetření. Hasiči se vrátili na místo požáru a další hodinu dohašovali skrytá ohniska požáru ve střešní konstrukci chaty, která byla i částečně rozebrána. Při zásahu v chatě museli hasiči používat dýchací přístroje. Hořící nábytek z ložnice byl vyházen mimo chatu, stejně jako plynový přímotop s 10 kg tlakovou lahví na PB.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo požáru ohledáno. Přesná příčina vzniku požáru nebyla zatím stanovena, protože vyšetřovatel potřebuje svědectví obou zraněných. Domnívá se však, že požár vznikl nedbalostí ženy, která manipulovala s mobilním plynovým přímotopem zn. DeLonghi, od kterého se požár rozšířil. Požárem způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 50.000 Kč v samotném zasaženém podkroví. Pokud bude odbornou prohlídkou zjištěno i vážnější poškození střechy, tak se způsobené škody zvýší.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet