Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sněhová kalamita zasáhla Zlínský kraj

Podle všech předpovědí a varování dorazilo husté sněžení také na území Zlínského kraje.

Sněžit začalo ráno kolem páté hodiny a jen za dopoledne napadlo ve Zlíně více než deset centimetrů prachového sněhu. Od ranních hodin také operátoři tísňových linek přijímali stovky telefonátů se žádostmi řidičů o pomoc. Šlo především o žádosti k vyslání posypových a pluhovacích strojů do komplikovaných částí kraje.

Hned ráno vznikla dopravní kalamita na Syrákově, tedy na spojnici Zlína a Vsetína, a dále na Petrůvce u Luhačovic. Stále padající sníh znemožnil průjezd těmito úseky a doprava musela být odkláněna.

Hasiči vyjížděli na pomoc při odstraňování spadlých stromů a na uvolňování dopravy. Na kluzkých a zasněžených vozovkách se několikanásobně prodloužily dojezdové časy zasahujících jednotek hasičů a lidé v nouzi museli čekat dlouhé minuty na náš příjezd. V takových podmínkách je pro nás prioritní dojet v pořádku na místo události, a to i za cenu pozdějšího příjezdu. Veřejnost proto žádáme o pochopení a trpělivost.

Sníh způsoboval komplikace i při výjezdech zásahových vozidel z garáží hasičských stanic. Hasiči ze sloužící směny byli neustále v pracovním nasazení při odklízení sněhu před vlastními budovami. Před polednem se situace zkomplikovala a běžná úklidová technika již nestačila k odklízení velkého množství nového sněhu. Hasiči ve Zlíně např. využili možností technických služeb města, které s těžkou technikou pomohly hasičům udržet průjezdnost z výjezdových garáží.

Situaci dále monitorujeme a jsme připraveni k případným zákrokům. Informace jsou průběžně aktualizovány.

V odpoledních hodinách vydatné sněžení ještě zesílilo a místy napadlo více než dvacet centimetrů sněhu. HZS Zlínského kraje přijal mimořádná opatření pro zvýšení akceschopnosti a připravenosti na očekávaný náročný víkend. Impulsem byla nedobrá předpověď počasí a blížící se oslavy konce roku.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

přehled výjezdů hasičů
18:05 Mařatice stromy přes cestu
16:50 Rožnov pod Radhoštěm pomoc při vyprošťování havarovaných aut ze závějí
15:49 Malenovice pomoc při dopravní nehodě tří aut
14:05 Rožnov pod Radhoštěm pomoc při havárii nákladního auta
11:30 Otrokovice pomoc při havárii osobního auta, ohrožení vody
09:15 Petrůvka stromy přes cestu
09:05 Želechovice stromy přes cestu
Sdílet