Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pomoc hasičů při zborcení zdi

V sobotu 11. června 2011 vyjížděli profesionální hasiči z Požární stanice v Zábřehu do obce Hrabová, kde se začala bortit opěrná zeď.

Ilustrační foto

Událost převzalo operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje v 11:08 hodin. Hasiči po příjezdu průzkumem zjistili, že se jedná o částečné zborcení kamenné stěny stodoly, která byla asi 7 m vysoká a která zároveň sloužila jako opěrná stěna silnice, která vede nad touto stodolou. Silnice nad stodolou se začala propadat.

Po konzultaci se starostou obce a statikem na místě události velitel zásahu rozhodl o evakuaci tří osob z objektu a zákazu vstupu do dvora (na stodolu je napojena obyvatelná budova, která je využívána pro chalupaření). V objektu hasiči vypnuli elektřinu a zastavili vodu. Na místo byl povolán plynař z důvodu uzavření plynu. Na místo byl povolán bagr na odtěžení zeminy seshora, aby se namáhané zdi odlehčilo. Než však bagr přijel na místo, stěna se zbortila a silnice se sesunula do stodoly s tím, že obytná budova byla nepoškozena. Bagr začal odbagrovávat sesuv půdy, hasiči pro jeho snazší práci odstranili jeden strom v zahradě.

Hasiči svůj zásah na místě ukončili v 13:15 hodin s tím, že v případě problémů by starosta obce kontaktoval OPIS.

Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje

Sdílet