Úterý 14. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár chaty u obce Trhové Sviny

Přes tísňovou linku 112 byl krátce po půl desáté dopolední ohlášen blíže neurčitý kouř linoucí se z chaty stojící u obce Trhové Sviny ve směru na Nové Hrady. K zásahu Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje vyslalo cisterny profesionálů ze stanice Trhové Sviny a jednotky SDH obcí Borovany a Nové Hrady.

Průzkum místa události ukázal, že se jedná o zděný rekreační objekt, jehož střecha je zcela zasažena plameny. Požár byl v okamžiku příjezdu hasičů již v takové fázi, že byl kompletně poškozený střešní krov, částečně propadlý strop a vyhořelé zařízení chaty. Zasahující hasiči započali s lokalizací požáru. Velitel zásahu si jako posilovou jednotku povolal dobrovolné hasiče obce Trhové Sviny, kteří zajišťují dodávku vody na požářiště. Celkem do zásahu bylo zapojeno sedm vozů požární techniky.

V 10:48 hodin byla na operační středisko nahlášena lokalizace požáru. Jednotky pro úplné dohašení musí pomocí trhacích háků částečně strhnout strop a dřevěné podhledy střechy. Jak dlouho ještě potrvá likvidace požáru, není možné v tuto chvíli odhadnout.

Nejpravděpodobnější příčinou vzniku požáru byla nedbalost uživatelů chaty, kteří odložili na topidlo hořlavý materiál. Výše vzniklé škody zatím nebyla stanovena.

Aktualizace 16:30

Před 16. hodinou požářiště postupně opustily jednotky SDH obcí Borovany, Nové Hrady a Trhové Sviny. Jako poslední odjeli profesionálové, kteří na své základně byli cca v půl páté. Byla již také stanovena výše vzniklé škody, a to na Kč 1 500 000, hodnota uchráněného majetku je Kč 200 000,–-.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet