Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silvestr ve znamení nehod i požárů

I v poslední den v roce, 31. prosince 2005, hasiči Pardubického kraje zaznamenali řadu výjezdů.

Čtyři hasičské jednotky zasahovaly v 01:45 hodin u požáru kotelny v Městečku Trnávka. Hasiči dostali požár pod kontrolu ve 2:17 hodin. Příčina a výše škody jsou předmětem dalšího vyšetřování. V 6:05 hodin chrudimští hasiči zasahovali u dopravní nehody osobního vozidla, které skončilo svou jízdu na střeše a mimo silnici v Heřmanově Městci. Hasiči zajistili vozidlo proti požáru odpojením akumulátoru, zabránili úniku provozních náplní a vozidlo vrátili zpět na kola. Při nehodě nebyl nikdo zraněn.
V 10:27 hodin hasiči z Chrudimi a dobrovolní hasiči z Chrasti zasahovali u požáru sazí v komíně jednoho z domů v Chrasti. Hasiči provedli průzkum. Naštěstí nedošlo k prasknutí komínu a škoda tak nevznikla. Během rána a dopoledne hasiči z Pardubic, ale i Vysokého Mýta byli přivoláni ke dvěma případům, kdy bylo nutné nouzově otevřít uzamčené dveře objektu.
Ve 12:56 hodin opět chrudimští hasiči likvidovali následky dopravní nehody, která se stala u obce Kostelec u Heřmanova Městce. Jednalo se o kolizi osobního automobilu Škoda Fabia, který tvořil překážku na silnici. V 15:19 hodin byla na operační středisko hasičů oznámena dopravní nehoda na silnici Litomyšl – Pohodlí na Svitavsku. Hasiči z Litomyšle na místě zjistili, že se jedná o kolizi osobního vozidla Opel Vectra, které skončilo mimo vozovku a na střeše. Nehoda se obešla bez zranění. Hasiči provedli protipožární opatření, vozidlo vrátili zpět na kola a vytáhli na vozovku. V 17:20 hodin přeloučští a pardubičtí hasiči vyjeli k písníku v Mělicích, kde z dosud nezjištěných příčin sjelo vozidlo do vody. Nehoda se obešla bez zranění. K vytažení vozidla z písníku bylo zapotřebí jeřábu. V 18:50 hodin hasiči ze Seče odstraňovali následky nehody osobního automobilu u obce Podhořany. Nehoda se obešla bez zranění.
K požáru chatky do Helvíkovic na Orlickoústecku vyjížděli dobrovolní hasiči z Líšnice v 19:02 hodin. Požár se podařilo hasičům dostat pod kontrolu v 19:25 hodin. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování. Škoda byla předběžně stanovena na 10 tisíc korun.
Ve 23:37 hodin holičští hasiči zasahovali u dopravní nehody, která se stala u obce Vysoká u Holic. Jednalo se o nehodu vozidla Seat Toledo, které skončilo na střeše. Kolize se obešla bez zranění. Jelikož byl automobil na alternativní pohon LPG, museli hasiči zajistit vozidlo tak, aby nedošlo k úniku a případnému výbuchu. Dále bylo nutné zabránit vzniku požáru, zamezit úniku provozních náplní a převrátit havarovaný automobil zpět na kola. Událost v tomto případě byla ukončena 29 minut po půlnoci.
Ve 23:37 hodin byla nahlášena událost, kdy v jednom domě ve Svitavách byly cítit spáleniny. Místní jednotka profesionálních hasičů provedla v bytě okamžitě průzkum, při němž bylo zjištěno, že se jedná pouze o doutnající nedopalek v květináči. Ten nakonec skončil ve sněhu, aby se nepříjemný zápach již nešířil dále a případně nedošlo ke vznícení. Přesně 22 minut po půlnoci byla tato událost ukončena.

Jako první výjezd v roce 2006 se do statistiky hasičů Pardubického kraje zapíše dopravní nehoda na silnici z Poličky na Korouhev ve 4:15 hodin. Hasiči z Poličky na místě nalezli havarované vozidlo Citroen Xantia, ale bez řidiče. Hasiči tedy provedli protipožární opatření, odtáhli vozidlo ze silnice a vrátili se zpět na základnu.

nstržm. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet