Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velhartice v obležení hasičů

Hrad Velhartice obsadily dnes dopoledne desítky hasičů. Cílem nebylo dobytí hradu, ale likvidace požáru, který byl námětem taktického cvičení. Úkolem jednotek byla kromě likvidace požáru také evakuace vzácného mobiliáře.

Simulovaný požár ohlásil krátce po deváté hodině ráno na linku 112 kastelán hradu Velhartice. K události bylo během krátké chvíle vysláno celkem deset hasičských jednotek. Nejprve však bylo nutné vytvořit hadicové vedení, protože historické sídlo se nachází ve velmi obtížném terénu a technika se nemohla dostat přímo k hradu.

„Původně jsme chtěli s technikou přijet přímo na nádvoří, což by dopravu vody zjednodušilo. Ale při přípravách na cvičení se ukázalo, že vrata zadního vjezdu jsou o pět centimetrů širší než se počítalo a tudíž naše technika neprojede. Proto se musela voda dopravovat pomocí hadicového vedení z cisteren před hlavní bránou,“

vysvětlil vedoucí cvičení Petr Ježek a dodal, že s památkáři je dohodnuto, že vjezd bude upraven tak, aby technika projela.

Z objektu bylo kvůli požáru také nutné zachránit cenné historické předměty, což bylo jedním z cílů cvičení. Hasiči si vyzkoušeli, jak zacházet s cenným mobiliářem, i když pro účel cvičení vynášeli z patra pouze obyčejné stoly a lavice.

Taktického cvičení se zúčastnilo celkem deset hasičských jednotek. Dvě jednotky profesionálních hasičů a dalších osm jednotek dobrovolných hasičů z okolních obcí.

Cvičící jednotky:

HZS Sušice

HZS Klatovy

JSDH Kolinec

JSDH Velhartice

JSDH Milínov-Hlavňovice

JSDH Hory Matky Boží

JSDH Malonince

JSDH Mokrosuky

JSDH Běšiny

JSDH Mlázovy

por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet