Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nehoda zablokovala dálnici u Brna

Řetězová dopravní nehoda šesti osobních a nákladních vozidel dnes odpoledne zablokovala část dálnice D1 u Brna.

Nehoda se stala na 185. kilometru dálnice D1. Ve směru z Brna do Prahy se střetl tahač Man s návěsem s osobním vozidlem Volkswagen Passat, které na přívěsném zařízení vezlo dvě vozidla Trabant. Dalším účastníkem nehody bylo vozidlo Škoda Octavia. Volkswagen Passat s přívěsným vozíkem prorazil středová svodidla a skončil částečně v rychlém jízdním pruhu v protisměru, škodovku náraz převrátil na levý bok.

Nehoda zablokovala dva ze tří jízdních pruhů ve směru z Brna do Prahy a rychlý jízdní pruh v protisměru. Při nehodě byli zraněni tři lidé. Zdravotníci do nemocnice převezli řidičku škodovky, dvoučlennou osádku vozu VW Passat ošetřili na místě. V koloně vozidel, která se vytvořila po nehodě, se zhruba 100 metrů před prvním střetem srazilo vozidlo Hyundai s nákladní Tatrou 815. Tato kolize skončila bez zranění, bez úniku oleje a paliva a hasiči při ní nezasahovali.

Hlášení o havárii na 185. kilometru dálnice hasiči na tísňové lince přijali ve 13.04 hodin. Na místo vyjely jednotky ze stanic v Bauerově a Lidické ulici v Brně. Při jejich příjezdu byli zranění již v péči zdravotníků. Hasiči zajistili místo nehody a zastavili dopravu v zablokovaných jízdních pruzích dálnice. Po vyšetření a zadokumentování nehody museli hasiči k vyproštění havarovaných vozidel rozbrušovací pilou uříznout osm metrů středových svodidel. Protože u osobního auta VW Passat ani u tahače Man vzhledem k poškození nešly odpojit baterie, obě vozidla zůstala pod proudem a hrozil požár.

Hasiči společně s pracovníky asistenční služby pomocí těžké techniky obě vozidla nejdříve odtrhli pomocí lan a navijáků od sebe a ze svodidel, a poté je zajistili proti případnému požáru. Odtah havarovaných vozidel a úklid dálnice zajistili pracovníci asistenční služby a správy a údržby dálnice. V 15.36 hodin hasiči ukončili zásah.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet