Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z havarované cisterny vytékal benzín

V neděli 12. června 2011 ve 14:23 hodin byla na tísňovou linku 112 ohlášena nehoda cisterny s benzínem u Bílého Kostela nad Nisou.

Operační středisko vyslalo na místo profesionální hasiče HZS LK ze stanice Liberec a jejich dobrovolné kolegy z Hrádku nad Nisou a Chrastavy. Na místě hasiči nalezli tříkomorovou dvouplášťovou cisternu o objemu 35.000 litrů ležící na boku mimo komunikaci. Z poškozené cisterny a z otvorů na horní straně cisterny unikal benzín do půdy. Policie ČR uzavřela komunikaci pro veškerý provoz.

Hasiči pokryli uniklý benzín pěnou. Po tom se hasičům se podařilo cisternu pomocí lan a cisternové automobilové stříkačky vrátit na kola a únik benzínu tím zastavit. Dále hasiči zasypali uniklý benzín sorbentem a vytvořili provizorní hráze k zabránění dalšímu rozlévání benzínu. Ve večerních hodinách na místo dorazila cisterna na přečerpání benzínu a odtahová služba. Při přečerpávání na místě hasiči zabezpečovali místo události proti vzniku požáru.

Při přečerpávání bylo zjištěno, že uniklo cca 13.000 litrů. Návěs i tahač byly odtahovou službou odvezeny do opravny. Odborná firma započne likvidovat kontaminovanou zeminu v pondělí v ranních hodinách. Dle posledních informací z místa zásahu bude nutno odtěžit zeminu na ploše 50 × 6 metrů do hloubky 20 cm, což představuje cca 100 tun kontaminovaného materiálu.

kpt. Ing. Radek Vojík
oddělení IZS a řízení JPO
HZS Libereckého kraje

Sdílet