Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při oslavě shořela chata

1. 1. 2006 v 04:57 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty u obce Březolupy. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Bílovice.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v lese, asi dva kilometry od obce, došlo k požáru dřevěné chaty.

Hasiči s obtížemi překonali sněhem zavátou cestu a s cisternami přijeli asi sto metrů od chaty. Do mírného kopce bylo nataženo vodní vedení a požár byl uhašen. V silně zakouřené a hořící chatě museli hasiči zasahovat v dýchacích přístrojích. Zásahem se hasičům podařilo uchránit základní stavební část chaty.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno a zjištěno, že osm mladých lidí slavilo na chatě příchod nového roku. Před pátou hodinou ráno ucítili kouř a následně zjistili požár chaty. Stačili zachránit sebe navzájem a pár svých osobních věcí. Požár kompletně zničil vybavení chaty a zasáhl všechny vnitřní části místností i stropy. Požárem způsobená škoda byla předběžně odhadnuta na 200 tis. Kč. Příčinou vzniku požáru byla špatná stavební a technická konstrukce krbu. Při vydatném topení došlo k prostoupení tepla mezi spárami krbových cihel a následnému zapálení dřevěné konstrukce chaty. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Při zpáteční cestě došlo k zapadnutí vozidla dobrovolných hasičů do hlubokého sněhu a zablokování výjezdu dalších dvou aut profesionálních hasičů. Vyprošťování v terénu trvalo přes tři hodiny a na pomoc musel přijet těžký traktor. Pro odlehčení zapadlého vozu musela být vypuštěna všechna voda z nádrže.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet