Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Proběhl Firefighter Fenzy Cup 2011

V pátek 10. června se konal v areálu podniku Aero Vodochody další ročník Firefighter Fenzy Cupu, soutěž v niž nejtvrdší hasič přežívá.

Ke společnému silovému zápolení všem hasičům svítilo sluníčko, a tak nálada a chuť poprat se s náročnými disciplínami, byla výborná a jak víme ze zákulisí – nezkazila ji ani únava (jež se projevila) po celotýdenním boji s požárem skládky v Boru u Skutče.

Tohoto závodu se zúčastnilo družstvo HZS Pardubického kraje, stanice Chrudim ve složení František Hegr, Milan Hodek, Jan Zindulka a ze stanice Svitavy se zúčastnili Štěpán Hegr a Petr Dufek. Soutěžící startuje v předepsané výstroji, s nasazeným dýchacím přístrojem a upnutou ochrannou maskou i se spuštěným vzduchem.

Popis disciplín:

  1. Vynesení hadice „B“ na střechu objektu haly po vnějším stacionárním schodišti a uložení hadice do přepravky na střeše objektu( výška jednoho výstupu – 8,5 m).
  2. Vytažení hadice B pomocí lana na podestu střechy a uložení takto vytažené hadice do přepravky.
  3. Sestup ze střechy objektu při našlápnutí každého schodu a držení se zábradlí.
  4. Přemístit určený předmět palicí pohybem přímočarým po silovém adaptéru do vzdálenosti 1,5 m (zátěž 70 kg). Závaží se posouvá údery hlavicí kladiva, je zakázáno páčení, vlečení nebo strkání závaží.
  5. U CAS 32 uchopit připravené zavodněné vedení s 2C a proudnicí Turbojet a toto vedení natáhnout na vzdálenost 23m.
  6. Uchopit 2 barely naplněné 20 l vody a po vyznačené cestě mezi kužely se přemístit na poslední disciplínu – cca 25m.
  7. Z určeného místa přemístit simulovanou figurínu na vzdálenost 30m do vyznačeného cíle. Zde je cíl a měření dosaženého času (zátěž 75 kg nutno transportovat obouruč – Raitekův úchop, jako skutečně zachraňovanou osobu).

V kategorii družstev se i přes obrovské vyčerpání z celotýdenního zásahu v Boru u Skutče chrudimské družstvo umístilo na 8. místě z 16. družstev. V kategorii jednotlivců vybojovali borci ze 48 závodníků tato umístění:

Stanice Chrudim:

  • Milan Hodek – 1:44 min – 14.místo
  • Jan Zindulka – 1:55 min – 30.místo
  • František Hegr – 2:00 min – 38.místo

Stanice Svitavy:

  • Štěpán Heger – 1:37 min. – 6. místo
  • Petr Dufek – 1:48 min. – 22.místo
Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet