Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na českém trhu se objevily nebezpečné svíčky, snadno můžou způsobit požár

Na českém trhu se objevily nebezpečné svíčky, které můžou velmi snadno způsobit požár a tím ohrozit nejen majetek, ale také životy a zdraví lidí. Jedná se o novinku, která je k nám dovážena ze Slovenska. Svíčka FOREST o šířce a výšce sedmi centimetrů je z palmového vosku, parafínu vložená do dřevěného korpusu. Výrobce na obalu uvádí, že svíčka vydrží hořet 20 hodin a dřevo korpusu je ošetřeno tak, že nehrozí žádné nebezpečí.

A právě tento typ svíčky byl na začátku června příčinou požáru v prodejně keramiky a drobných dárků ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku. Prodavačka ponechala zapálenou svíčku na pultě a zavřela obchod. Během noci došlo k vyhoření svíčky a následnému vznícení dřevěného korpusu. Požár se rozšířil i na další vybavení prodejny. Naštěstí byl prostor uzavřený a bez přívodu kyslíku došlo k samouhašení. Požár tak nenapáchal daleko větší škody.

Vyšetřovatel příčin požárů z Trutnova po tomto zjištění provedl test, který prokázal vysokou nebezpečnost výrobku. Stejný typ svíčky zapálil a kvůli ochraně ještě vložil do hrnce asi čtyři centimetry od okraje nádoby a na plechovou formu. Po čtrnácti hodinách hoření byla jedna dřevěná stěna korpusu značně ožehnutá a plamen svíčky se nakláněl po směru, odkud proudil do místnosti vzduch. Jak postupně vyhoříval vosk, snížil se i plamen a došlo k ožehnutí všech čtyř stěn dřevěného korpusu. Když svíčka po 24,5 hodinách téměř vyhořela a na dně zůstala slabá vrstva vosku, došlo ke vznícení vnitřní strany korpusu a okamžitému požáru. Celý dřevěný obal svíčky shořel během deseti minut.

Tento typ výrobků je velmi nebezpečný a může způsobit značné materiální škody. Pokud dojde k požáru v bytě může lehce ohrozit životy a zdraví nájemníků. Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje již oslovil Českou obchodní inspekci a dal podnět k prošetření tohoto výrobku na českém trhu.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet