Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sníh nadále zaměstnává hasiče

Množství sněhu z minulých dnů způsobuje značné materiální škody. Ve Vsetíně zničil skladovou halu, v Ostravě střechu domku, v Praze dvě auta a v Německu střechu zimního stadionu. Tato nehoda si vyžádala i oběti na životech. Další várka sněhu padala dnes.Aktualizace 3.1. 19:00

Moravskoslezský kraj

Jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje i dnes (3. 1. 2006) vyjížděly, vedle své běžné činnosti, na mnohá místa kraje odstraňovat sněhové převisy a rampouchy nad chodníky, prořezávat stromy, které se nakláněly pod tíhou těžkého, mokrého sněhu nad silnice, nebo je dokonce zatarasily.
Sněhové převisy byly během dneška odstraňovány například ze střechy magistrátu v Karviné, mateřské školy v Andělské Hoře na Bruntálsku, na několika místech v Havířově a v Krnově, z budovy na opavské Masarykově třídě, z budov v Žoluděvově ulici v Ostravě-Zábřehu a v Lidické ulici v Ostravě-Vítkovicích.
Nahnuté stromy dělaly problémy například na silnicích ve Fryčovicích na Frýdecko-Místecku a chodníku v Orlové-Lutyni, na komunikaci ležely v obci Bílá a Vítkově na Opavsku, v Gruzovicích na Frýdecko-Místecku a v Třinci. Během těchto událostí nebyl nikdo zraněn ani usmrcen.
Zástupce Hasičského záchranného sboru MSK je mj. členem speciální sněhové komise, kterou včera svolal kvůli sněhové nadílce ostravský primátor ing. Aleš Zedník. Je složená ze zástupců Ostravských komunikací, Dopravního podniku Ostrava, Hasičského záchranného sboru MS kraje, Městské policie Ostrava, firmy OZO a ze zástupců dalších subjektů, které zajišťují zimní údržbu a bezpečnost ve městě.

Jihomoravský kraj

V souvislosti s hustým sněžením i táním hasiči v Jihomoravském kraji dnes (3. ledna) do 15. hodiny absolvovali 12 technických zásahů. Padající kusy sněhu a ledu odstraňovali pomocí výškové techniky se střechy radnice v Mikulově, z domů na náměstí T.G. Masaryka v Břeclavi, se střechy hotelu v Lednici, dále z budovy Okresního soudu v Dyjské ulici ve Znojmě, a se střechy domu na Masarykově náměstí v Kyjově na Hodonínsku. V Brně odstraňovali zbytky ledu se střech Ústavního soudu v Joštově ulici a z domu na Masarykově třídě. Spadlé stromy, které tvořily překážku silničního provozu, rozřezávali a odstraňovali z komunikací v Sobůlkách na Hodonínsku, a v Němčicích a v Adamově na Blanensku. Na Brněnsku vyjížděli k vyvráceným stromům v Zastávce a dvakrát do okolí Dolních Louček. Při jednom z výjezdů k vyvráceným stromům v okolí Dolních Louček na zasněžené a zledovatělé vozovce zásahové vozidlo hasičů skončilo pravým kolem mimo vozovku a bylo nutné ho vyprostit.

Olomoucký kraj

Padající sníh a led ze střech způsobil hned několik výjezdů hasičů. V celém Olomouckém kraji vyjížděli hasiči k dvaceti místům, kde odstraňovali sněhové převisy ze střech, které ohrožovaly chodce.

Pardubický kraj

V důsledku trvalého a intenzivního sněžení během pondělních večerních a nočních a úterních ranních hodin vyjížděli hasiči k několika zásahům. Nejčastěji se jednalo o odstraňování popadaných stromů a větví (vlivem tíhy mokrého sněhu) na vozovky, kde vytvořily překážku silničního provozu, ale i dopravní nehody na zasněženém povrchu.
Hasiči na Orlickoústecku během druhého dne nového roku zaznamenali 8 výjezdů, z toho ve dvou případech odstraňovali spadlé stromy na silnici, a to mezi Červenou Vodou a Suchým Vrchem. Pomáhali autobusu, který vytvořil překážku silničního provozu v Žamberku a likvidovali následky dvou dopravních nehod osobních vozidel v České Třebové a poté na silnici mezi Ústím nad Orlicí a Českou Třebovou.
Hasiči na Svitavsku ve večerních hodinách odstraňovali strom přes cestu v Sebranicích, vytahovali z příkopu osobní automobil v Koclířově. V ranních hodinách (3.1.) rozřezávali strom na silnici v Bystrém, který zde tvořil překážku silničního provozu. Dnes v osm hodin ráno v centru Svitav likvidovali hasiči velké vrstvy sněhu ze střechy objektu. Při pádu těžkého sněhu na chodník by totiž mohlo dojít ke zranění procházejících osob. Téměř ve stejný čas (8.03 hodin) vyjížděla jednotka hasičů z Moravské Třebové k dopravní nehodě osobního vozidla, jež tvořilo překážku silničního provozu. Nehoda se obešla bez zranění.
Na Chrudimsku hasiči dvě minuty po půlnoci odstraňovali sníh z větví stromů, které byly pod tíhou sněhu ohnuté až těsně nad silnici mezi Bojanovem a Hrbokovem.

/////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////


Záchranáři nalezli v troskách zimního stadionu v bavorském alpském středisku Bad Reichenhall už 11 mrtvých. Dalších 30 lidí bylo zraněno, z toho asi deset vážně. Po celou noc bylo do záchrany zapojeno na 360 policistů, dobrovolných hasičů, bavorského červeného kříže, horské služby a vojáků. Na místě byly k dispozici posádky šesti sanitek. Záchranáři používali k vyhledávání zasypaných lavinové psy a techniku.

/////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­///////////

Dne 2. 1. 2006 ve 12:00 hod. byli hasiči požádáni o pomoc u probořené střechy soukromé firmy v obci Hošťálková. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s rychlým zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že silná vrstva těžkého sněhu zapříčinila proboření střední části střechy haly na výrobu umělého kamene.

Hasiči místo prohlédli a zjistili, že do vnitřních výrobních prostor haly se probořila značná část střechy o rozměru asi 15×25 metrů. Střecha se sněhem spadla na výrobní stroje, které poškodila. Zaměstnancům firmy se podařilo halu opustit dvacet vteřin před jejím zřícením. Výrobní hala je v zimních měsících mimo hlavní výrobní program a uvnitř probíhaly jen běžné práce. Po zřícení části haly začali zaměstnanci okamžitě uklízet sníh ze střechy správní budovy firmy, aby ochránili další majetek. Místy více než metrová vrstva těžkého a mokrého sněhu byla velkým náporem na konstrukce střech a bylo nutné jim odlehčit.

V hustém sněžení hasiči konstatovali, že případný pokus o záchranu zbylých částí střechy haly, např. odházením sněhu, by byl mimořádně riskantní, a to i za použití výškové techniky. Proto není vyloučeno, že vlivem dalšího připadajícího sněhu dojde ke zřícení i dalších částí poškozené haly. Majitel firmy si předběžně odhadl způsobené škody na konstrukci haly a výrobních strojích na čtyři až pět milionů korun.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hasiči Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje zasahovali dnes (2. 1. 2006) odpoledne u případu, který měl na svědomí mokrý a těžký sníh – v Ostravě-Vítkovicích se pod tíhou sněhu propadla část střechy dvoupatrového domu v ulici Obránců Míru. Při nehodě nebyl nikdo zraněn.
Událost ohlásil na operační středisko hasičů ve 12:28 hod. náhodný kolemjdoucí. K domu přijela jednotka profesionálních hasičů z Ostravy-Zábřehu. Během průzkumu bylo zjištěno, že jde o objekt určený k demolici, ve kterém se nenachází žádné osoby. V okolí domu byl vytýčen páskou prostor, kde hrozí pád neužívaného objektu.
Na místo se na výzvu velitele zásahu dostavili zástupci Úřadu městského obvodu a stavebního úřadu v Ostravě-Vítkovicích, kterým byla událost předána.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

V Praze 1 došlo k uvolnění sněhového převisu, který poškodil dvě zaparkovaná vozidla. Hasiči pomocí výškové techniky odstranili další sníh, který hrozil pádem.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

V bavorském Bad Reichenhallu se v pondělí pod množstvím sněhu zřítila část střechy zimního stadiónu, kde bylo padesát lidí. Podle sdělení německého Červeného kříže si tragédie vyžádala neupřesněný počet zraněných a zřejmě i mrtvé. Policie uvedla, že podle prvních odhadů v době neštěstí na kluzišti bruslilo nejméně padesát lidí. Střecha zřejmě neudržela váhu nově napadlého sněhu.
Sdílet