Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Stanice v Toužimi slaví 10 let

Během oslav si na své přijdou především děti. V pátek 17. června mají možnost stát se na jeden den profesionálním hasičem.

Desetileté výročí slaví stanice hasičů v Toužimi na Karlovarsku. Slavnost je připravena na páteční den na náměstí Jiřího z Poděbrad v Toužimi a také přímo na toužimské stanici.

„Již je tomu 10 let, co prázdné místo na mapě zaplnila jedna malá a vám všem velmi známá stanička. Tak vznikl nápad udělat velký dětský den ´Staň se na den hasičem´. Jestli se chcete s námi podělit o radost v očích malých dětí, jste srdečně zváni a doufám, že se nám podaří pozvat i všechny ostatní, kdo se o toto dílo zasadili, a také ty, kteří zde sloužili,“ zve na páteční den velitel stanice Toužim Jiří Horník.

V programu oslav je několik ukázek práce hasičů, policistů i záchranné služby. Hned na úvod v devět hodin dopoledne na náměstí hasiči předvedou vyproštění z havarovaného auta, o hodinu později se představí při zásahu policisté, v jedenáct hodin pak návštěvníci oslav uvidí záchranu z výšky pomocí lezecké techniky a v poledne pak ukázku hašení dřevěného domku. Čas mezi těmito ukázkami vyplní vystoupení dětí z toužimské mateřinky a pak také více než dvě desítky různých soutěží. „Z nich více než polovina je zaměřena na hasičskou práci,“ doplnil Horník. Na náměstí si děti vyzkouší nejen profesionální vybavení hasičů, ale budou si moct i řadu věcí vyzkoušet.

Odpoledne je v programu vysvěcení sochy sv. Floriána, patrona hasičů, který bude uložený na toužimské stanici. Následovat bude den otevřených dveří, kdy si návštěvníci prohlédnou všechny prostory a vybavení stanice, nahlédnout budou moct i do kroniky.

Stanice Toužim je pobočnou stanicí Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje a je důležitým bodem pro zajištění požární ochrany na Toužimsku, Žluticku, Tepelsku a často vyjíždí na pomoc i kolegům do Plzeňského kraje.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet