Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Slezské Hartě se konala mezinárodní soutěž vodních záchranných týmů

Čtyřčlenný tým profesionálních hasičů z polského Prudniku zvítězil v úterý 14. 6. 2011 na prestižní soutěži vodních záchranných služeb „Slezská Harta 2011“ na stejnojmenném vodním díle (okres Bruntál).

Ve 13. ročníku soutěže porazil se 101 body za osm absolvovaných disciplín tým profesionálních hasičů z Přerova (HZS Olomouckého kraje) s 96 body, bronzoví skončili dobrovolní hasiči z Krnova (okres Bruntál, když měli jen o bodík méně.

Tým profesionálních hasičů z Krnova (HZS Moravskoslezského kraje) skončil čtvrtý, pátý tým HZS z Olomouce. Do soutěže se zapojilo 29 týmů, Prudnik byl jediný zahraniční tým v této soutěži a v posledních letech se soutěže pravidelně účastní.

Ve druhé – „mezinárodní“ soutěži WASAR týmů (water search and rescue), kam bylo nasazeno 12 kvalitních týmů z ČR, Slovenska, Polska a Velké Británie, se nakonec výsledky nevyhlašovaly, jejich činnost na vodě byla považována za mezinárodní výcvik.

Námětem soutěže se základním časovým limitem 50 minut byla záchrana osob z vodní hladiny, poskytnutí první pomoci a transport pomocí motorového člunu, včetně zvládnutí techniky jízdy s motorovým člunem. Přirozenou součástí bylo i letos předávání „záchranářských“ zkušeností mezi jednotlivými týmy.

Týmy odstartovaly z mola a musely doplavat k nafukovacímu gumovému člunu na vodě, který měl nastartovaný motor, a vylézt na něj. Na jednotlivých stanovištích zachraňovali hasiči-vodní záchranáři tonoucí osoby, vytahovali je na břeh, ošetřovali zraněné osoby, jezdili slalom mezi brankami a couvali do vodních garáží, simulovali poruchu motoru člunu. Velké problémy dělaly některým posádkám několikametrové hody záchranným míčem, kruhem a pytlíkem, uvázanými na laně, přesně na tonoucí osobu.

Soutěžícím přálo i stálé (pro všechny regulérní) počasí. Bylo sice pod mrakem (z toho měli radost fotografové), ale nefoukalo, a zatímco v okolí Slezské Harty v úterý po poledni minimálně zapršelo, v místě soutěže dopadlo jen několik dešťových kapek.

Soutěž družstev jednotek požární ochrany a vodní záchranné služby každoročně pořádá HZS MSK – územní odbor Bruntál, ve spolupráci s Českou asociací hasičských důstojníků, Územním střediskem záchranné služby Moravskoslezského kraje a Vodní záchrannou službou Českého červeného kříže. Letošní pravidla jsou v článku na domácí stránce: www.hzsmsk.cz.

Kompletní výsledky najdete v příloze článku.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet
Přiložené soubory
slezskaharta2011_vysledky.doc zobrazit online DOC 46 kB