Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oznamovat anonymně bombu se nevyplácí

V úterý odpoledne 14. 6. 2011 obdržela Policie České republiky anonymní oznámení o tom, že se v jedné z restaurací na trutnovském Krakonošově náměstí nachází bomba.

Ilustrační foto

Trutnovští policisté ihned po tomto oznámení vyjeli na místo, kde v první řadě evakuovali všechny zaměstnance a poté i osoby, které se nacházely v okolních budovách. Evakuace proběhla v klidu a bez větších komplikací.

Na místo se ihned po oznámení rovněž dostavili pracovníci záchranné služby, hasiči a zaměstnanci energetických a plynárenských závodů. Po vyklizení prostoru začali provozovnu prohledávat policisté služby kriminální policie se svými kolegy ze služby policie uniformované, kteří s pomocí služebního psa vycvičeného k vyhledávání výbušnin ohledali celý prostor.

HZS HKK:

K ohlášenému nástražnému výbušnému systému vyjela v 15:21 jednotka profesionálních hasičů z trutnovské stanice. Bylo evakuováno 15 osob, jednotka zajistila místo události.

Policejní hlídky místního obvodního oddělení, oddělení hlídkové služby, dopravního inspektorátu a městští strážníci zajistili nejbližší okolí restaurace proti vstupu náhodných kolemjdoucích a vjezdu motorových vozidel. Krátce před osmnáctou hodinou bylo opatření ukončeno s negativním výsledkem. Žádný výbušný systém nebyl naštěstí v restauračním zařízení nalezen.

Do akce bylo nasazeno na dvě desítky policistů, kteří se svými kolegy z Městské police Trutnov zajišťovali místo a nejbližší okolí.

Uvedený případ se podařil trutnovským kriminalistům díky velmi pečlivé a svědomitě odvedené práci během několika hodin objasnit.

Policejní komisaři díky profesionálně provedenému šetření zjistili, že oznamovatelem je třiatřicetiletý muž z Trutnova, který svou zprávou o umístění nebezpečného výbušného systému v restauraci zaměstnal desítky členů záchranného integrovaného systému, kteří mohli být v inkriminované době potřební na úplně jiném místě, kde opravdu došlo ke krizové situaci.

Podezřelý muž byl předveden na policejní oddělení, kde se podrobil dechové zkoušce na zjištění alkoholu, která prokázala 2 promile v dechu nezodpovědného oznamovatele. Vzhledem k jeho stavu se k protiprávnímu jednání, které je mu kladeno za vinu, bude moci vyjádřit v průběhu dnešního dne.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu šíření poplašné zprávy, za který může soud udělit trest odnětí svobody až na tři roky.

nprap. Udo Ertner
KŘP Královéhradeckého kraje
Policie ČR

Sdílet