Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Studenti viděli ukázku zásahu při úniku nebezpečné látky

To, co ve škole probírají teoreticky, viděli ve středu ráno studenti a studentky Střední školy živnostenské Sokolov také v praxi.

Součástí jejich osnov je i přeprava nebezpečných látek, přímo u školy tak pro ně hasiči ze sokolovské stanice a také z chemických závodů připravili ukázku zásahu právě při úniku nebezpečné látky z cisterny.

Ještě před příjezdem hasičů připravilo vedení školy evakuaci všech tříd poté, co s pomocí vyvíječe kouře vyhlásilo ve škole požární poplach. Před budovou školy pak už čekali na příjezd hasičů. Během ukázky hasiči v chemických oblecích zastavili simulovaný únik a připravili přečerpání nebezpečné látky.

„Cílem ukázky je hlavně to, by studenti viděli, jak náročný je tento typ zásahu. Co všechno je nutné připravit, s čím vším musí hasiči při úniku pracovat. A že to nejde až tak rychle,“ shrnul cvičení velitel stanice v sokolovské chemičce Vladimír Kraus.

Hasiči po ukázce studentům ještě vše znovu vysvětlili, především to, jak správně a bezpečně postupovat, a na závěr si pak studenti mohli vybavení hasičů také sami vyzkoušet.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet