Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zlato a stříbro hasičů na MS cyklistů na Korsice

Ve dnech 10. – 12. června 2011 se zúčastnila česká reprezentace Mistrovství světa v silniční cyklistice hasičů na ostrově Korsika (Francie). Jel se silniční závod (80 km), časovka (11 km) a závod horských kol (40 km).

Zlato v časovce vybojoval Zdeněk Šlehofer starší z SDH (sbor dobrovolných hasičů) Příbram, stříbro v časovce Petr Baran z SDH Ostrava-Stará Bělá. Čeští profesionální a dobrovolní hasiči získali i několik dalších pěkných umístění v první desítce.

Slavnostního zahájení a ukončení akce se zúčastnil také ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) plk. Ing. Zdeněk Nytra, který převzal putovní pohár pořadatelské země. Příští rok bude hostitelskou zemí v MS v cyklistice právě Česká republika, konkrétně Ostrava. Jde o historicky první MS v cyklistice hasičů na území střední a východní Evropy v třicetileté historii těchto klání.

Světový šampionát se uskuteční 24. – 26. srpna 2012. Silniční závod se pojede v Ostravě-Porubě, se startem a cílem na Hlavní třídě, závod horských kol (MTB) v Bělském lese. Vhodná trať na časovku se vybírá. Web MS 2012 již funguje na www.ostrava2012.cz.

Garanci za průběh MS převzal HZS MSK spolu s Magistrátem města Ostravy. Spolupracujícími složkami jsou Česká hasičská sportovní federace, Česká asociace hasičských důstojníků o.s. a Sportovní klub HZS MSK o.s.

Dále text Martina Tomáška, VD sm. C v ÚO Beroun

Neděle 12. června si připravila pro závodníky standardní korsické počasí v podobě slunné oblohy s 25 stupni. Pořadatelé připravili okruh pro cross country v délce 8km, který byl situován mezi mořským pobřežím a jezerem Diana. Téměř celý okruh se jel po písku a kamení.

Většina okruhu byla tvořena pěknými singl pasážemi, samou zatáčkou, prudkými výjezdy a sjezdy, které měly pouze jednu ideální stopu. V těchto pasážích bylo téměř nemožné předjíždět. Dopoledne startovali kategorie ženy, masters I a II. V pravé poledne se na start postavili kategorie veterán I a II. Hlavní kategorie Senior I(19–29let) a Senior II(30–39let) startovala na tomto okruhu jako poslední.

Start byl naplánován na 14:30hod. pro kategorii Senior I a dvě minuty na to kategorie Senior II. Celkem 5 okruhů bylo poměrně náročných jak fyzicky, tak i po stránce technické. Trať skrývala na hodně místech nepříjemné trny, různých velikostí, od akátů a podobných křovin. To vše již odhalili první tréninky v pátek i v sobotu a téměř každý odstraňoval z plášťů trny a měnil duše. O to více se všichni museli připravit na samotný závod.

Firma ZAHAS s.r.o. z Lipníku nad Bečvou na tomto mistrovství sponzorovala nprap. Martina Tomáška z Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje z ÚO Beroun, který startoval v kategorii Senior II. Po výsledcích z minulých mistrovství, kdy v roce 2009 dokončil na 3. místě ve Švýcarsku a loni na 2. místě v Lucembursku, byl považován za jednoho z favoritů své kategorie.

O závodu Martin Tomášek:

„Na závod jsem byl fyzicky dobře připraven a byl si vědom toho, že to nebude nic lehkého, jelikož konkurence je v naší kategorii (30–39let)hodně vyrovnaná a naše startovní pole jsou nejpočetnější. Po tréninku na trati jsem, tak jako spousta ostatních kolegů, pochytal pár trnů do plášťů a musel tak řešit výměnu duše. Nicméně okruh velice pěkný a každý biker si zde musel užít své, trať mi vyhovovala snad vším, co na ní bylo. Po odstartování bylo nutné se do těch pěkných, úzkých pasáží dostat v čelní skupině a eliminovat tak možné ztráty na čelo závodu. To vše ještě vycházelo, najížděl jsem jako druhý a sil bylo na rozdávání. Pak ale přišel osudný defekt po necelých 4km závodu, a to v podobě probodnutí pláště skrz na skrz dlouhým trnem a v mysli úplné zatmění a smýšlení nad koncem závodu. Skoro všech 126 soupeřů se přese mě přehnalo a já se trápil s vyndáváním trnů z pláště a výměnou duše. Pro jistotu jsem na závod nasadil nové pláště, ale stejně to nebylo moc platné. Smůla je smůla. Jelikož se nemá nic vzdávat, ačkoli v tomto případě by to bylo snad i pochopitelné, pokračoval jsem dále. Předjíždění závodníků naší kategorie a to i Senior I, kterých ještě bylo přede mnou cca 65, ti startovali 2 min. před námi, bylo nekonečné. Nevyhnula se mi ani kolize s předjížděnými soupeři ve strmém sjezdu k jezeru. Nicméně skvělá podpora na trati nebyla jen od fandících Čechů ale snad úplně od všech. Trochu mi trvalo, než jsem se srovnal, ale pak už se mi jelo opět dobře a propracovával se okruh od okruhu výše a výše. V posledním stoupání na každém okruhu jsem si pobral nový bidon od Milana, který mi dělal servis na trati. Nakonec v cíli to byla taková malá náplast v podobě 5. místa se ztrátou cca 4:30min na vítěze a pouze čtyři nepokoření soupeři. Na závěr bych chtěl poděkovat Milanu Žitníkovi a firmě ZAHAS s.r.o. za sponzoring na této akci.“

Závod v kategorii Senior II dokončilo pouze 90 závodníků, ostatní ze závodu odstoupili. V kategorii Veterán I startoval i další hasič z Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje z ÚO Beroun, nstržm. Michal Chlumský. V konkurenci cca 65 závodníků vybojoval pěkné 9. místo.

Dosažená umístění v jednotlivých kategoriích české reprezentace:

  • Karel Machotka z HZS MSK – 8. místo v časovce, 20. místo v silničním závodě
  • Martin Krhút z HZS MSK – 7. místo MTB
  • Leopold Hejneš z HZS MSK – 17. místo MTB, 5. místo v silničním závodě
  • Zdeněk Šlehofer st. z SDH Příbram – 1. místo v časovce, 6. místo v silničním závodě, 5. místo MTB
  • Zdeněk Šlehofer ml. z HZS Praha – 26. místo
  • Jan Keprt z HZS Zábřeh na Moravě – 28. místo v silničním závodě, 6. místo MTB
  • Martin Tomášek z HZS Beroun – 5. místo MTB
  • Michal Chlumský z HZS Beroun – 9. místo

Petr Kůdela, HZS MSK a Martina Tomášek, HZS STČ

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet