Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči se prezentovali ve Zlíně na výročí Policie ČR

Ukázkou techniky a „lanovkou“ pro děti pod zlínským Velkým kinem a předvedením práce s vysokozdvižnou plošinou na náměstí Míru se ve čtvrtek prezentoval Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje v rámci oslav 20. výročí vzniku policie ČR.

Spíše dětem byla určena improvizovaná lanovka na Náměstí práce, kde zlínští hasiči vytvořili pro nejmenší traverz natažením lana z jednoho požárního vozidla na druhé. Projížďku za asistence profesionálních hasičů si děti s úsměvem užívaly po celý den.

Nejen děti, ale i dospělí mohli v odpoledních hodinách obdivovat profesionalitu záchranářů z HZS Zlínského kraje při ukázce práce ve výškách a nad volnou hloubkou. Hasiči ukázali, jak se provádí záchrana osoby visící na laně, kdy se jeden z nich zavěsil na lano upevněné na vysokozdvižnou plošinu a zůstal „bezradný“ ve výšce asi pěti metrů nad zemí.

Stejně jako například při záchraně horolezce uvízlého na laně se k němu jeden z jeho kolegů slanil, připoutal si ho k sobě a jeho lano odřízl. Společně se pak oba dostali na zem do bezpečí. Druhá odpolední ukázka představovala záchranu osoby, která zůstala zraněná v těžko dostupném terénu, jako je například studna či skalní propast. Figurantkou pro tuto ukázku se stala členka Armády ČR, která se na oslavách také prezentovala. Specializovaný lezec z HZS Zlínského kraje se k ní slanil z vysokozdvižné plošiny, perfektně zahrané bezvládné tělo figurantky k sobě připevnil pomocí speciálních lezeckých prostředků a spolu se „zraněnou“ je plošina přenesla tam, kam by se už v případě opravdového problému dostala zdravotnická záchranná pomoc.

Mimo vlastní prezentace poskytl HZS Zlínského kraje v rámci oslav výročí policie svoji techniku Armádě České republiky.

mjr. Ing. Vít Rušar

Sdílet