Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Silvestra shořel seník

V sobotu 31. prosince 2005 v 17:54 hod. byl na linku 112 nahlášen požár velkokapacitního seníku v obci Dolní Pihel, který pravděpodobně vznikl mezi 16:30 a 17:00 hod.

Jednalo se o ocelovou velkokapacitní halu o rozloze cca 50 × 24 m, jejímž uživatelem je firma ANGUSLAND s.r.o. z České Lípy. Již při nahlášení byl požár ve III. fázi hoření, proto na místo ihned vyjelo 5 jednotek požární ochrany s devíti automobilovými cisternami. Jako první se na místo dostavila jednotka Sboru dobrovolných hasičů obce Nový Bor, poté jednotka HZS Libereckého kraje stanice Česká Lípa a dále jednotky SDH obcí Cvikov, Sloup v Čechách a Zákupy.

Po příjezdu na místo se velitel zásahu dohodl s majitelem objektu, že se seník nechá vyhořet z důvodu statického narušení stability ocelové konstrukce haly a neúčinnosti hasebních prací. Dále byla zřízena čerpací stanice a zorganizována dálková doprava vody z Dobranovského potoka k zajištění ochrany okolních objektů. V 19:58 hod. předal velitel zásahu místo události veliteli jednotky SDH obce Nový Bor, která zajišťovala dohled a ochranu místa zásahu. Požár byl lokalizován ve 20:47 hod. a v neděli 1. ledna 2006 bylo místo události předáno majiteli.

Zásahu se účastnilo celkem 38 hasičů. Výše škody se pohybuje okolo 5 miliónů na objektu haly a 1,2 miliónů na uskladněném seně. Příčina vzniku požáru je v šetření Policií ČR, jednou z možných verzí je nedbalost. Při požáru nebyl nikdo zraněn.


Autor: ppor. Mgr. Iva Michalíčková, tisková mluvčí HZS LK
Sdílet