Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V továrně hořel vybrušovací stroj, škoda je 850 tisíc

Dvě jednotky hasičů dnes vyjížděly k požáru stroje v továrně na výrobu elektromotorů ve Skalici nad Svitavou na Blanensku.

Ilustrační foto

Oheň zasáhl vybrušovaní stroj na vnitřní průměry statorů elektromotorů. Kouř a plameny, které se šířily také do odsávání brusných částí, zpozorovali pracovníci firmy. Oheň před příjezdem hasičů hasili práškovým hasícím přístrojem a po silném zakouření okolí stroje halu opustili.

Hlášení o požáru hasiči na tísňové lince přijali v 10.14 hodin, na místo vyjela profesionální jednotka ze stanice v Boskovicích a místní dobrovolná jednotka ze Skalice nad Svitavou. Požár hasiči pomocí vysokotlakého vodního proudu dostali pod kontrolu v 10.33 hodin. Po rozebrání stroje a odsávání a dohašení lokálních ohnisek požár za dalších pět minut zlikvidovali. Zakouřenou halu hasiči pomocí přetlakového ventilátoru odvětrali.

Oheň poškodil vybrušovací stroj, osvětlovací těleso a odsávání, hasivo z práškového hasícího přístroje použitého k prvotnímu hašení zasáhlo a znehodnotilo hotové statory na paletách v blízkosti hořícího stroje. Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK, oheň zřejmě způsobila technická závada zařízení. Celkovou škodu na stroji, zařízení haly a znehodnocených výrobcích představitelé firmy podle předběžného odhadu vyčíslili na 850 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet