Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení jednotek IZS na hradě Střekov

Dne 20. června 2011 proběhlo na ústeckém hardě Střekov námětové cvičení integrovaného záchranného systému s názvem „Požár hradu Střekov“.

Cvičení se zúčastnil Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje, jednotky HZS podniků a sboru dobrovolných hasičů obcí, celkem 8 jednotek – 55 zasahujících hasičů, dále Zdravotnická záchranná služba, Policie ČR, Policie ČR – Letecká služba, Městská policie Ústí nad Labem.

Námět cvičení: Požár vznikl v kuchyni restaurace

Zaměstnanci požár neuhasili, opustili prostory a oznámili událost na Krajské operační středisko. Návštěvníci hradu byli ohroženi požárem a splodinami kouře. V kuchyni explodovaly tlakové lahve, došlo k těžkým zraněním a cesta z hradu byla odříznuta…

Cílem cvičení bylo ověření akceschopnosti jednotek požární ochrany. Ověření opatření, která jsou určena: požárním poplachovým plánem tzn. akceschopnost předurčených jednotek a skutečná doba jízdy na místo zásahu, poplachovým plánem IZS, ověření součinnosti základních složek IZS na všech stupních řízení

Likvidace požárů na hradech patří k jedněm z nesložitějších z hlediska taktiky velení, záchrany a evakuace osob. Hrad Střekov je obtížně přístupný pro evakuaci ohrožených a zraněných osob i z hlediska dopravy vody.

Rozsáhlou fotogalerii Michala Hrdličky ze cvičení naleznete zde: http://hrdlafoto.rajce.idnes.cz/…_vrtule_dnes

Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje
Sdílet