Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár domu s předběžnou škodou 5,5 milion korun

S největší pravděpodobností úmyslné zapálení bylo příčinou vzniku požáru v obci Hliniště u obci Strážné.

Ilustrační foto

Oznamovatel zavolal v pondělí, 20. června v 01:38 hod. na tísňovou linku 112, že slyšel výbuch v jednom z domů a vidí plameny. K zásahu vyjely profesionální jednotka HZS Jihočeského kaje – Územní odbor Prachatice ze stanice Vimperk a jednotky SDH obcí Strážné a Volary.

Prvotní průzkum provedli profesionální hasiči. Zjistili, že se jedná o budovu se dvěma nadzemními podlažími o půdorysu cca 17 × 17 metrů s velkou terasou. Objekt byl dříve využíván jako penzion, nyní je v rekonstrukci. Hasiči okamžitě započali s hasebními pracemi. Důkladným průzkumem zasahujících jednotek byly nalezeny dvě propanbutanové lahve, jedna před penzionem, druhá uvnitř. Obě včas hasiči vynesli do bezpečné vzdálenosti od požáru a zabránili tak jejich výbuchu.

Hasiči museli bojovat s více ohnisky, jež byly rozesety v různých částech objektu, požár poničil vnitřní zařízení a některé příčky. V 3:10 hodin byl požár pod kontrolou. Po nahlášené lokalizaci požáru místo zásahu opustili dobrovolní hasiči obce Volary.

V 5:09 hodin byl požár zcela uhašen. Poté z požářiště odjely i zbývající dvě jednotky. V tuto chvíli na místě stále probíhá vyšetřování. Podle prvotních informací se vzniklá škoda pohybuje kolem Kč 1 000 000,–- (je však možné její navýšení) a hodnota uchráněného majetku bude přibližně Kč 5 000 000,–-. Nemáme hlášená žádná zranění.

Škoda upřesněna v TZ Policie ČR.

Tisková informace Policie ČR:

Včerejšího dne v brzkých ranních hodinách přijali policisté obvodního oddělení Horní Vltavice oznámení o požáru penzionu v Hliništi na Prachaticku. Okamžitě vyjeli na místo, kde již jednotky Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje společně se sbory dobrovolných hasičů Volary a Strážný prováděly hasební práce. Po uhašení požářiště provedli dnes prachatičtí kriminalisté společně s kynologem, který měl sebou speciálně vycvičeného služebního psa na vyhledávání ohnisek požáru, ohledání místa činu. Kriminalistický technik na místě odebral vzorky z ohnisek a uvedl, že nelze vyloučit cizí zavinění.

Majitel penzionu si předběžně vyčíslil způsobenou škodu na 5,5 milionu korun. Kriminalisté žádají širokou veřejnost o pomoc, kdo by měl jakékoliv informace k tomuto případu, ať zavolá na tísňovou linku 158 nebo přímo na obvodní oddělení Horní Vltavice, telefon 974 236 760. Dě­kujeme.

nprap. Milan Bajcura, PČR

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet