Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár odstaveného auta vznikl po destrukci právě dobíjené autobaterie

Dne 20. 6. 2011 v 18:21 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta v obci Hutisko-Solanec.

Ilustrační foto

Na místo vyjela jednotka městských hasičů z Rožnova pod Radhoštěm s jedním zásahovým vozem, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů z Hutiska-Solance. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru zaparkovaného osobního auta zn. VAZ.

Požár jako první zjistili sousedé, kteří nejdříve uslyšeli zvuk připomínající výbuch a následně uviděli kouř. O požáru hned informovali hasiče na tísňové lince a také souseda, který byl doma, ale o požáru nevěděl. Ihned se také majitel pokusil požár hasit pomocí zahradní hadice a odpojil od elektrického vedení autodobíječku připojenou na vozidlo.

Městští hasiči z Rožnova byli na místě události za sedm minut od výjezd ze své stanice. Byl potvrzen požár osobního auta, který se podařilo velmi rychle lokalizovat a následně také uhasit. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Hasičům se podařilo zabránit dalšímu rozšíření plamenů.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Majitel auto odstavil na volné prostranství před svou garáží a nechal v něm dobíjet autobaterii. Ostatní systémy vozidla nebyly v provozu. Vyšetřovatel se domnívá, že během nekontrolovaného dobíjecího procesu došlo k explozi autobaterie a k následnému požáru vozidla. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 60.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit jen část auta asi za 20 tis. Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet