Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Ničivé tornádo na Pardubicku

Ve Starých Čivicích u Pardubic zasahují všechny záchranné složky včetně vrtulníku poté, co se zde přehnal nebývale silný vítr.

V průmyslovém objektu došlo ke zřícení střechy, dále živel poškodil téměř dvacet dalších objektů. Dle dostupných informací měl vítr poškodit i několik automobilů. Podle svědků události se jednalo o tornádo.


View Larger Map

Podle posledních informací si vítr naštestí nevyžádal žádnou ujmu na zdraví osob a nikterak ani neohrozil provoz blízkého letiště. Materiální škody bude zřejmě vysoké.

TZ HZS Pardubického kraje:

Pravděpodobně tornádo způsobilo obrovskou spoušť nejen na Pardubicku

Dne 21. června v 17.09 hodin bylo na operační a informační středisko hasičů oznámeno zřícení haly firmy JTEK ve Starých Čívicích. Na místo ihned vyjeli profesionální hasiči z Pardubic a Přelouče. Při příjezdu hasičů na místo bylo zjištěno, že se zřítila celá střecha objektu o velikosti 50 × 70m. Ihned byl odpojen přívod plynu do haly. Hasiči spolu s mistry firmy zjišťovali pomocí evidence, zda někdo ze zaměstnanců nezůstal pod zřícenými troskami střechy. Na místo přiletěl i vrtulník letecké záchranné služby a několik vozidel zdravotnické záchranné služby. Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že se uvnitř budovy nikdo nenachází a všech 122 zaměstnanců stačilo objekt včas opustit. Na místo události byl vyslán statik, který posoudí objekt a rozhodne případně o jeho uzavření.

Stržená střecha firemní haly není jediná zkáza po možném tornádu. Profesionální, ale i dobrovolní hasiči zasahovali u dalších nejméně deseti událostí spojených se silnou bouřkou. Ve Starých Jesenčanech bylo poškozeno přibližně šest střech domů. V Mikulovicích, Blatu i Hroubovicích hasiči pomáhali s odstraňováním následků tornáda, když na několika domech byla poničena střešní krytina. Hasiči pomocí motorových pil rozřezávali i popadané stromy, které bránily plynulému silničnímu provozu a to hned na několika místech v kraji – mezi Štěpánovem a Luží, mezi Brdem a Hlubokou, Borem u Skutče a Novými Hrady. Silný vítr poškodil i stromy na silnici z Horního Újezdu směrem na Sebranice. Tady popadaly stromy, ale také byly zpřetrhány dráty elektrického napětí.

Sdílet