Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár lesa u obce Olešnice

U obce Olešnice byl ohlášen požár lesa. K zásahu vyjely jednotka profesionálních hasičů ze stanice Trhové Sviny a jednotka SDH obce Trhové Sviny.

Velitel zásahu si po příjezdu na místo okamžitě vyžádal další dobrovolné jednotky, a to z obcí Jílovice, Horní Stropnice a Nové Hrady a jednu cisternu z centrální stanice České Budějovice. Důvodem byl rozsah požáru, který zachvátil plochu paseky s pařezy a nízkými stromky cca 100 × 100 metrů a vlivem silného větru se rychle šířil na blízký vzrostlý les.

Zásah hasičů byl dále zkomplikován hned při příjezdu na požářiště. Nejenže se jednalo o velmi nepřístupný terén, zároveň však hasiči museli na příjezdové cestě pokácet několik stromů, aby se k požáru vůbec dostali. Další problém řešil velitel zásahu s dodávkou vody. Nikde v blízkém okolí nebyl žádný zdroj vody. Dodávka byla řešena kyvadlově pomocí cisteren a hadicového vedení vody. Na místě se točilo sedm cisteren.

Díky profesionálnímu zásahu hasičů se podařilo požár v 17:10 lokalizovat, vzrostlý les byl uchráněn. Poté následovala likvidace požáru, kdy zasahující jednotky prolévaly paseku s pařezy vodou. K zásahu vyjely další dobrovolné jednotky z obcí Olešnice a Buková. Přestože se původně předpokládalo, že požár potrvá celou noc, nahlásil velitel zásahu v 19:15 hodin úplnou likvidaci.

U požářiště dohled zajistí zaměstnanci lesů, všechny jednotky odjely na své základny. Požárem nevznikla žádná škoda, hodnota uchráněného majetku je nulová. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost zodpovědné fyzické osoby při pálení.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet