Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nejen následky bouřky likvidovali hasiči v MSK

V noci z 22. na 23. června 2011 se bouřky a silný vítr přehnaly také přes území Moravskoslezského kraje. V době od 22:50 do 01:00 hodiny řešili moravskoslezští hasiči téměř 40 událostí. Většinou se jednalo o polámané větve a popadané stromy.

Ilustrační foto

Nejhorší byla situace na Bruntálsku (23 událostí), Opavsku (4 události) a Ostravsku (6 událostí). O zbylé události se podělily Karvinsko, Novojičínsko a Frýdecko – Místecko.

V oblasti Rýmařova došlo kvůli padajícím stromům k přerušení dodávky elektrické energie. Na Bruntálsku ještě v tuto chvíli zasahují hasiči HZS Moravskoslezského kraje, stanice Bruntál a Krnov, hasiči HZS podniku Správa dopravní železniční cesty a hasiči jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí Břidličná a Rýmařov u likvidace následků bouřky a větru.

Při těchto událostech nebyl naštěstí nikdo zraněn.


Kromě likvidace následků silného větru a bouřky řešili ostravští hasiči v této dvouhodině další dvě zajímavé události. Nejprve 10 minut před půlnocí vyjeli hasiči HZS MSK, stanice Ostrava – Fifejdy k starému objektu v demolici v Ostravě – Mariánských Horách na Kollárově ulici.

Podle prvních hlášení tam došlo k pádu střechy a částečnému sesunutí štítové stěny a bylo podezření, že pod sutinami se mohou nacházet osoby, které tento objekt využívaly ke svému pobytu. Hasiči zahájili průzkum a na místo povolali psovody se dvěma psy se speciálním výcvikem pro vyhledávání osob v sutinách.

Jeden slouží v řadách Městské policie Ostrava a druhý v jednotce HZS ČR v Hlučíně. Naštěstí se obava nepotvrdila, v sutinách se nikdo nenacházel. Objekt byl posouzen statikem a předán majiteli k realizaci dalších opatření pro zajištění objektu. Je podezření, že i na této události se mohl podepsat vydatný déšť a silný vítr.


Další událostí v Ostravě byl požár dřevěné kolny v Ostravě – Hrušově, na ulici Na Liščině. Hasiči HZS MSK ze stanic Ostrava – Zábřeh, Ostrava – Fifejdy, Slezská Ostrava a Ostrava – Přívoz spolu s hasiči jednotky sboru dobrovolných hasičů z Ostravy – Radvanic vyjeli k požáru čtvrt hodiny po půlnoci.

Po příjezdu na místo zjistili, že hoří dřevěná kolna půdorysu 2 × 8m. Od majitele získali informaci, že v kolně se nacházejí tlakové láhve. Hasiči ihned nasadili vodní proudy na likvidaci požáru a na ochlazování prostoru, ve kterém se měly lahve nacházet.

Během další čtvrthodiny se hasičům podařilo požár lokalizovat a mohli začít vynášet věci z kolny. Úplně uhasit požár se hasičům podařilo v průběhu další hodiny. Na místo byli vysláni vyšetřovatelé HZS MSK a Policie ČR. Škoda byla stanovena na 10 tisíc korun, příčina je v šetření.

Ani tady nelze vyloučit souvislost s probíhající bouřkou.

kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet