Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dřevěné uhlí shořelo předčasně

Rozsáhlý požár ve skladu a balírně dřevěného uhlí v Mrlínku – fyzicky náročný zásah hasičů a dobrovolníků, zranění velitele zásahu.

Dne 6. 1. 2006 v 05:41 hod. byli hasiči informováni o požáru skladu uhlí v obci Mrlínek. Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem a Kroměříže se třemi cisternami a technickým vozidlem, které posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Vítonice a Bystřice pod Hostýnem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v areálu bývalého družstva došlo ve skladu a balírně dřevěného uhlí k rozsáhlému požáru.

Hasiči do skladu uhlí rozvinuli postupně několik proudů vody a začali požár lokalizovat. Uvnitř silně zakouřeného skladu museli hasiči zasahovat v dýchacích přístrojích. Při požáru došlo k uvolnění stropního podhledu, který zasáhl velitele hasičů. Ten byl nárazem otřesen a následně musel být vystřídán kolegou z posilové jednotky.

Požár zasáhl velkou hromadu uskladněného dřevěného uhlí v balírně a bylo zřejmé, že likvidační práce budou trvat řadu hodin. Ve spolupráci se starostou obce byla zorganizována pomocná akce asi dvaceti dobrovolníků, kteří s lopatami a kolečky rozváželi žhnoucí uhlí do okolí skladu. Ze skladu bylo uhlí vyváženo malým nakladačem, který se mohl pohybovat ve stísněných prostorech balírny.

Vydatný kouř, stoupající z hořící haly a žhnoucího uhlí, byl vlivem větru odnášen mimo zastavěnou část obce, a proto nebylo nutné varovat obyvatele před nebezpečím.

Dlouhodobý zásah v zakouřeném prostředí byl náročný na používanou dýchací techniku a k místu požáru muselo být vysláno technické vozidlo s náhradními lahvemi se vzduchem. K odvětrávání haly použili hasiči přetlakovou ventilaci.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že do firmy byla včera večer navezena velká zásilka dřevěného uhlí z Ukrajiny, která byla uskladněna v balírně. Pravděpodobnou příčinou vzniku požáru bylo samovznícení uhlí. Následným požárem a žhnutím byly způsobeny škody za 150.000 Kč.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet