Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nejlépe se slaví v partě

Nejen hasičinou živ je dobrovolný hasič, aneb povedená akce na Silvestra

Letos se již šestým rokem konalo, pod patronátem SDH Velký Újezd, silvestrovské setkaní spoluobčanů z okolních vesnic i ze vzdálenějších míst, například Přerov které se koná na Kamenné boudě, v lese Bělá, nedaleko Olomouce. Podstata této akce je v tom, že se sejdou známí i neznámí z okolí a popřejí si vše nejlepší do nového roku.

Historie těchto setkání je ovšem mnohem delší. Sahá až do roku 1984, kdy se poprvé zúčastnilo 13 lidí. Postupem času začala růst obliba této akce a lidí začalo přibývat. Co se týče návštěvy, byl nejbohatší rok 2000, kdy se sešlo rekordních 2248 lidí. Posledního Silvestra, tedy toho v roce 2005 si přišlo popřát 2048 přátel a příznivců, což je velmi pěkná návštěva.

Akce, která probíhá od rána až do setmění, je připravována několik dní předem. Je třeba připravit bohaté občerstvení. Svařené víno, čaj, grog a podobně, také něco teplého k zakousnutí, přece jen je zima. Na Silvestra brzo vstát a zatopit pod kuchyněmi a udírnou, protože před polednem se začínají scházet první návštěvníci. Někteří se zdrží jen chvíli, jiní vydrží celý den. Ti poslední pak odcházejí až za soumraku.

To, že uspořádat tak velkou akci není žádný med, by mohli potvrdit všichni pořadatelé. Ale velká spokojenost s touto akcí dodává další elán. Dík patří všem návštěvníkům i pořadatelům, kteří se těší na setkání zase za rok.

Za SDH Velký Újezd
vše nejlepší do nového roku
Petr Březina
Sdílet