Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Se sněhem pomohla armáda

Ve dnech 30.12. – 1.1. byl na pomoc Moravskoslezskému kraji v boji proti nevídaným přívalům sněhu povolán i 157. záchranný prapor AČR Hlučín. Jako první vyjely na mezi řidiči proslulý „hrabyňský kopec“ dva vozy T815 AV-15 v pátek 30. prosince v poledne.

V kopci bylo hlášeno několik uvíznutých kamionů, které nebylo možno běžnou technikou HZS vyprostit. Skupina vojenských záchranářů prováděla vyproštění a odtah nejméně desíti takto uvíznutých vozidel. O půl třetí byl vojenský záchranný útvar požádán o posílení Technických služeb města Ostravy (TS), jednak pro úklid sněhu a jednak pro vyprošťování vozidel, jejichž řidiči o odtah silničáře žádali čím dál častěji. Na dispečink TS vyrazila skupina s T815 S3 se sněhovým pluhem a T815 8×8 VT s šípovým pluhem. Zatímco S3 spolu se sypači protahovala silnice, 8×8 VT byla dispečinkem TS vysílána k vyprošťování hlášených kamionů a autobusů MHD. Nesporné přednosti tohoto těžkého tahače ocenili i hasiči, když se VT se zapřáhnutým plně naloženým kamionem bez problémů rozjížděl i do kopců typu Těšínská ulice.

Velký úkol nás však čekal v Hošťálkovicích. Na téměř nejvyšším bodě, těsně pod vysílačem, kde je cesta úzká a kolem je jen křoví, uvízl sypač TS. Vzhledem k absenci vhodných stromů pro ukotvení AV-15ek se zásah zkomplikoval a samotné vyproštění trvalo pět hodin. Díky třem tunám soli, které bylo potřeba ze sypače vyházet, už v okolí tráva pár let asi neporoste.

Konečné číslo vyproštěných kamionů a autobusů se nakonec zastavilo někde u třiceti kusů, obě skupiny se do kasáren vrátily v sobotu, 31.12. v 18:00 hod., což odpovídá přibližně třiceti hodinám nepřetržité činnosti.

Dne 1.1. pak vyrazila skupina 30 vojáků vyzbrojena útočnými lopatami prohazovat zastávky MHD na území města Ostravy a na dalších veřejných prostranstvích. Do kasáren se vrátili v odpoledních hodinách.

Pro Požáry.cz Jakub Kozák
Sdílet