Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

130 let hasičů v Lánech a Zbiroze

SDH Lány a SDH Zbiroh mají kromě toho, že to jsou dobrovolné sbory, společnou i dobu svého vzniku, oběma je již 130 let.

Toto výročí se musí řádně oslavit a také tomu o uplynulém víkendu tak bylo. Šéfredaktor serveru POŽÁRY.cz, ač není jeho zvykem jezdit na akce, se vydal na slavnost obou sborů, která se konala v sobotu, 25. 6. 2011 osobně podívat.

Nejprve dorazil do Lán, kde oslava začala již v dopoledních hodinách. Zde viděl však jen část programu, protože po obědě se začínalo v relativně nedalekém městě Zbiroh, takže aby vše alespoň trochu stíhal, nemohl zůstat do konce.


Cesta do Lán dobrá, když přimhouříme oko nad stavem dálnice z Prahy. Po příjezdu na místo jsem byl nasměrován trojicí mladých hasičů k místnímu rybníku, kde se slavnost konala. Jako první mě přivítala automobilová plošina na tatře a v houští stromů pak liazka místního slavícího sboru. Hlavní část oslav včetně následných ukázek se konala na protějším břehu. Vzal jsem z auta fotoaparát a vyrazil. Kolona stojících hasičských tatrovek, lemující rybník, byla důkazem, že jsem zde opravdu správně.

Letmo jsem se rozhlédl, zjistil co a jak, pozdravil se s kolegy od našeho sboru a vydal se na obhlídku vystavené techniky s jasným cílem… připravit něco dalšího do našeho seriálu ,,Dobytčák či kabina pro hasiče. Jeden automobil jsem měl domluvený již z předešlého dne, kdy mi jeho uživatel udělal nečekaný budíček… Po jeho příjezdu se vše nafotilo, naměřilo atd. Nutno dodat, že díky vstřícnosti posádky. Když už jsem byl v tom, oslovení dalších kolegů s prosbou ohledně kabiny následovalo.

Co se programu oslav týče, tak ten odstartoval výstřel z děla, následně došlo i na klasické proslovy a ocenění osob z řad lánských hasičů v rámci letité činnosti pro sbor. Poté již následovaly ukázky činnosti. První z nich byla se starou koňskou stříkačkou. Představa, že by jí člověk měl používat, nejen u mé maličkosti vzbuzovala obdiv a poděkování, že žijeme v době CAS… Po ukončení této ukázky jsem byl díky časovému presu nucen se přesunout do města Zbiroh, kde na mě již netrpělivě čekalo vedení místního sboru a také šéf české odnože Záchranného útvaru HZS, který má zde své sídlo.

Když jsem Lány musel opustit a nezadokumentoval pro vás vše, tak se podívejte na tento odkaz, kde uvidíte celý program včetně videa z ukázky letištního speciálu Panther z pražské Ruzyně. http://www.hzskladno.cz/index.php?…

Cestou směr Zbiroh jsem si udělal plánovanou zastávku v obci se jménem POŽÁRY…

Cesta byla zajímavá, navigace v telefonu najednou ztratila signál a já špatně odbočil, po menších peripetiích jsem se ocitl v Králově Dvoře, ač původní myšlenka byla dojet do Zdic… Dálnice, pohoda, sjedu a jsem tam… Ale to bych nebyl já… Příjezd v podobě staveniště se stal překážkou, po objížďce můj sršen konečně dorazil do centra města Zbiroh, kde již stála připravená část techniky na odpolední oslavu 130 let od založení místního sboru. Oficiální program začínal až za zhruba ¾ hodiny a tak má činnost spočívala v obhlédnutí místa, kde se bude slavnost konat. Po té jsem se přesunul na zbrojnici, kde mě již čekal velitel a jeho zástupce. Zde jsem se dozvěděl přesný průběh akce, poobědval řízek se salátem (díky, bylo to super!) a přesunul jsem se zpět do centra města v očekávání příchodu hasičského průvodu, který bude vycházet od zbrojnice, u pomníku položí kytici a následně se přesune k samotným oslavám.

Ve 13.30 průvod vyrazil, policie zastavila dopravu, aby nikdo nenarušil jeho bezpečný průběh. Jakmile průvod dorazil po krátké zastávce u pomníku do místa oslav, byl na povel rozpuštěn a k poslechu zahrála dechovka. Po několika písních koukám na podium, kapela ještě hraje a najednou bác, před ním se válí osoba, co nezvládla svého ,,fichtla“ čili Jawu Pionýr, krev z ní crčí, chlap v helmě řve, že ho všechno bolí. No pěkný, nehoda na místě oslav… ale naštěstí jen cvičná, při ošetření zraněného ,,motorkáře“ se totiž v rámci první ukázky představilo družstvo místních mladých hasičů. Z dalších ukázek jmenujme zásahovou jednotku Policie ČR, opět mladé hasiče a také již klasický zásah na dopravní nehodu. V okolí centra dění byla pro veřejnost připravena k prohlídce nejrůznější hasičská technika. Bohužel ani zde jsem nemohl kvůli dalších pracovním povinnostem zůstat až do konce…

Sdílet