Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z návěsu kamionu unikala nebezpečná kyselina

K úniku nebezpečné látky dnes hasiči vyjížděli do firemního areálu v ulici K letišti ve Šlapanicích na Brněnsku.

Ilustrační foto

Hasiče zavolali pracovníci firmy poté, co z návěsu kamionu, který převážel chemikálie, u nákladní rampy začala z tisícilitrového kontejneru unikat sloučenina kyseliny fosforečné a dusičné. Únik nebezpečné látky do okolního terénu a kanalizace se pracovníci firmy snažili eliminovat pomocí sorbentu.

Hlášení o události hasiči převzali ve 14.13 hodin, do firmy nedaleko brněnského letiště vyjely dvě jednotky hasičů ze stanic v Lidické ulici a v Brně-Slatině, vybavené speciální technikou a zařízením k likvidaci následků chemických havárií. O úniku chemikálie hasiči informovali pracovníky odboru životního prostředí Městského úřadu ve Šlapanicích a České inspekce životního prostředí.

Po příjezdu hasiči zasahující v protichemických ochranných oblecích okolo místa úniku kyseliny vytyčili desetimetrovou nebezpečnou zónu a zřídili dekontaminační stanoviště. Pomocí membránového čerpadla se z poškozeného kontejneru do náhradní nádoby podařilo odčerpat zhruba tři čtvrtiny obsahu. Unikající kyselinu hasiči zasypávali sorbentem. Po přečerpání obsahu poškozeného kontejneru hasiči kamion opláchli.

Do nákladního prostoru návěsu a do okolí překladové rampy podle předběžného odhadu uniklo zhruba 200 – 250 litrů kyseliny. Na zasypání vyteklé chemikálie bylo třeba 200 kilogramů sorbentu. K ekologické likvidaci kontaminovaného sorbentu hasiči přivolali pracovníky specializované sanační firmy. Při události nebyl nikdo zraněn, úniku kyseliny do kanalizace a do okolního terénu se podařilo zabránit. Po dekontaminaci použitých ochranných prostředků i zasahujících hasičů a úklidu speciální techniky velitel zásahu v 16.21 hodin prostor předal pracovníkům firmy a jednotky HZS JmK odjely na základnu.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet