Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

S požárem stodoly bojovalo jedenáct jednotek hasičů

Včera (28. června 2011) ve 21:55 hod přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina hlášení o požáru stodoly v Urbanově na Jihlavsku. K požáru bylo postupně vysláno jedenáct jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

V přízemí stodoly měl majitel ustájen hovězí dobytek. Ještě před příjezdem jednotek na místo události začal majitel dobytek z hořící stodoly zachraňovat. V jeho úsilí mu následně napomohly první jednotky hasičů, které dorazily k požáru. Zachránit se tak podařilo všech 43 kusů hovězího dobytka. Na půdě stodoly měl majitel uskladněné seno (přibližně 12 tun) a požárem byla zasažena právě tato část. Na likvidaci požáru bylo nasazeno několik vodních proudů. Hasičům se podařilo po třetí hodině ráno požár dostat pod kontrolu. Počet zasahujících jednotek byl postupně redukován. Na místě ještě stále probíhají likvidační práce.

Škoda způsobená požárem byla předběžně vyčíslena na 950.000 Kč. Příčinou požáru byla s největší pravděpodobností závada na dopravníku (fukaru), kterým majitel na půdu v odpoledních a podvečerních hodinách dopravoval seno. Zřejmě se do tohoto dopravníku dostal cizí předmět (kamínek), který způsobil zadření lopatek dopravníku a následně došlo k odletu jiskry do sena.

U požáru zasahovaly jednotky profesionálních hasičů ze stanic Jihlava a Telč společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Dlouhé Brtnice, Mrákotína, Mysletic, Nové Říše, Staré Říše, Stonařova, Telče, Třeštice a Urbanova.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet