Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Soutěž TFA – rozhledna Bohdaneč 2011 skončila úspěšně

V neděli 15. května 2011 proběhla v obci Bohdaneč soutěž profesionálních hasičů TFA – rozhledna Bohdaneč v disciplínách simulujících reálné podmínky u zásahu.

Z pohledu pořadatelů (HZS Středočeského kraje – územní odbor Benešov a obec Bohdaneč) se jednalo o nultý ročník této soutěže s cílem zjistit, zda lze ve vytipovaných prostorech organizačně a technicky zajistit soutěž takového rozsahu. Již nyní lze konstatovat, že mezi pořadateli panuje nepsaná dohoda o spolupráci do dalších let a tím by se mohlo ze závodu stát tradiční zápolení nejtvrdších hasičů, jak to vyplývá ze samotného názvu soutěže.

Že se jedná, o soutěž pro tvrdé chlapi svědčí i to, že každý ze soutěžících musel zdolat celou trať v kompletním zásahovém oděvu včetně aktivního dýchacího přístroje. Takto vystrojen musel nejprve roztáhnout dva nezavodněné proudy B na vzdálenost 60 metrů. Poté musel překonat 2 m bariéru a pokračoval k hammerboxu, kde musel provést 60 úderů 6kg palicí do konstrukce tohoto zařízení. Následovalo přetažení 80 kg figuríny po stanovené trase. Soutěžící si dále musel doběhnout pro dva 30 kg barely, které přenesl na vyznačenou metu. Následoval výstup do 2. patra rozhledny, kde závodníci museli vytáhnout pomocí lana závaží, tvořené ze dvou B hadic, na plošinu rozhledny. Poté již soutěžící pokračovali do vrchního patra rozhledny, kde stiskem koncového spínače časomíry ukončili svůj mimořádně fyzicky náročný závod.

Závod se konal v krásném prostředí, v okolí nedávno dokončené celodřevěné rozhledny Bohdanka, která se stala díky svým parametrům (výška 52.2m, 216 schodů) unikátní a originální stavbou nejen v ČR, ale i v celé Evropě. Závodníkům se tak naskytla možnost porovnat se nejen se svými soupeři, ale i pokochat se pohledem z této monumentální rozhledny.

Nejrychlejším mužem v kategorii A (muži do 35 let) se stal Radek Kladiva z HZS Středočeského kraje – ÚO Benešov časem 193 s před Petrem Vyhnálkem z HZS Kraje Vysočina – ÚO Pelhřimov a Dušanem Plodrem z HZS Středočeského kraje – ÚO Beroun. V kategorii B (muži nad 35 let) zvítězil Kamil Němec z HZS Středočeského kraje – ÚO Benešov časem 223,5 s před Janem Kubíčkem z HZS Ústeckého kraje – ÚO Děčín a nestárnoucím matadorem Josefem Vlkem z HZS Zlínského kraje.

Pro všechny účastníky bylo připraveno bohaté pohoštění, upomínkové tričko a hodnotné ceny, takže si každý ze soutěže odnesl nejen nějakou cenu, ale hlavně spoustu krásných zážitků a vzpomínek. Touto cestou bychom rádi poděkovali především starostovi obce Bohdaneč Ing. Jaromíru Junovi a samozřejmě také sponzorům, bez kterých by se nám závod jen těžko podařilo uspořádat.

Výsledky je možné stáhnout v příloze.

Sdílet
Přiložené soubory
výsledková listina.xls zobrazit online XLS 37 kB