Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zřízena jednotka dobrovolných hasičů Prahy 1

Praha 1 má vlastní jednotku dobrovolných hasičů. Stala se tak první velkou městskou částí, která ke zřízení sboru přistoupila. V městské části dosud dobrovolní hasiči fungovali pod hlavičkou občanského sdružení. Teď je jejich zřizovatelem radnice, která jim bude platit za zásahy, zajišťovat technické vybavení, ale také za ně právně odpovídat.

„Hlavním posláním dobrovolných hasičů by mělo být stavění protipovodňových zábran na Slovanském ostrově a na Malé Straně. Praha 1 do nich investovala 35 milionů Kč a pokud jsou potřeba postavit, musí si radnice vždy objednávat specializovanou firmu. Já i zastupitelstvo městské části se domníváme, že je to přesně ta práce, kterou by měla dělat jednotka dobrovolných hasičů.“ dodává starosta městské části Oldřich Lomecký /TOP 09/.

Dobrovolní hasiči už se ale podle svého velitele Vladimíra Krištofa osvědčili i jinde. „Pomáhali jsme při loňských povodních na severu Čech. Byi jsme první ze sborů dobrovolných hasičů v Praze, kteří vyrazili na pomoc. Prováděli jsme odčerpávání vody při rozvodnění potoku brusnice na Novém Světě a během zimního období shazujeme nebezpečné sněhové plotny a rampouchy ze střech. To jsou všechno zásahy, které už vyžadují jistou odbornost.“

Do jednotky bylo v tuto chvíli vybráno 12 členů a podle starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého /TOP 09/ by jednotka mohla výhledově čítat až kolem 60 mužů.

http://www.hasicipraha1.cz/

http://www.praha1.cz/

Foto a info: MČ Praha 1

Sdílet