Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO: Pomoc hasičů po vydatných deštích i ve Zlínském kraji

Dne 30. 6. 2011 zasáhly podle očekávání v odpoledních hodinách silné bouřky také Zlínský kraj.

Vydatné deště přešly přes Vsetínsko, kde však nezpůsobily žádné větší problémy a hasiči nemuseli v tomto regionu vyjíždět. Situace se však změnila krátce před čtvrtou hodinou, kdy přešla bouřkové mračna nad Kroměřížskem a Zlínskem.

Profesionální i dobrovolní hasiči vyjížděli na řadu případů čerpání vody ze zaplavených sklepů domů, ale také na pročišťování kanalizací, uvolňování toků nebo odstraňování překážek z komunikací. Na některých místech došlo k lokálním záplavám komunikací, na které se dostávala nejen voda, ale také splavované bahno z polí.

Nejvážnější situace byly v Bystřici pod Hostýnem a v okolních obcích. Po silné průtrži mračen začala voda stékat z kopců od Hostýna a velmi rychle zaplavila ulice a domy. Voda splavila bahno a klády z lesů, místní toky se začaly ucpávat. Mezi obcí Brusné a Rusava se sesunula část vozovky.

Kolem 18. hodiny se voda z kopců od Hostýna začala posunovat blíže k městu Holešov, kde byla aktivována povodňová komise. V 18:30 hod. voda pokračovala na město Hulín, kdy byla pozorována povodňová vlna. Říčka Rusava se začala rychle plnit vodou a hrozilo její rozlití. Operační důstojník HZS Zlínského kraje aktivoval jednotky v okolí Hulína k průzkumu a případnému zásahu.

Sledujeme situaci na nejvážněji postižených lokalitách – zatím evidujeme asi 50 událostí, ve kterých je skryto několikanásobně větší množství jednotlivých pomocí na konkrétních místech:

Bystřice pod Hostýnem

15:57

Hasiči zasahují na více než třiceti místech města. Jde především o čerpání vody ze zaplavených sklepů domů, ale také o odstraňování nebezpečných překážek. V některých místech se vytvořily laguny, které hrozí dalším rozlitím. Voda zaplavila i několik ulic, odkud se dál dostává do sklepů domů.

16:30

Jsou stále hlášeny další případy průniku vody do domů. Operační středisko HZS Zlínského kraje vysílá na pomoc další posilové vozy profesionálních hasičů z Kroměříže a Zlína, které vezou větší zásobu čerpadel.

17:30

Voda se nadále valí městem. Zaplaveno je už několik čtvrtí města. Voda nadále přitéká z okolních strání Hostýnských vrchů, které zachytily značné množství vody z vydatných bouřek.

18:00

Rozlitý Černý potok nadále ohrožuje několik ulic města. Byl svolán a zasedl krizový štáb města Bystřice pod Hostýnem, který řeší vzniklou situaci.

18:15

Velitel zásahu v Bystřici pod Hostýnem potvrdil, že voda zaplavila nejméně 9 ulic města a pod vodou jsou sklepy desítek domů. V některých místech voda dosahuje výšky přes jeden a půl metru. Na místo už dorazil speciální vůz ze Zlína, který rozváží čerpadla po domech a hasiči se snaží zmírňovat následky bleskové povodně. V některých místech poskytují odbornou pomoc hasiči proškolení v poskytování posttraumatic­ké péče.

Brusné

16:40

Klády splavené do potoka ucpaly mostek. Došlo k lokální záplavě. Hasiči se snaží uvolnit nebezpečná místa. Voda zaplavila část ulic a komunikací v obci.

18:00

Mezi obcí Brusné a Rusava se sesunula vozovka a je částečně neprůjezdná.

Zlín-Štípa

16:14

Voda s bahnem z polí zaplavila komunikace a zahrady u rodinných domů. Hasiči vodu odkláněli pomocí pytlů s pískem a čistili kanalizační vpustě. Několik občanů chránilo své domovy před náporem vody rovněž s pomocí pytlů s pískem.

Lukov

16:03

Voda pronikla do domova pro seniory. Byly zaplaveny prostory recepce, společných chodeb v přízemí a společenská místnost. Zaměstnanci vyháněli vodu z domova a hasiči pomáhali odčerpávat vodu ze zaplaveného atria.

Chvalčov

17:16

Voda valící se z lesů začala ohrožovat několik domů a hrozilo jejich zaplavení. Na místě se zvažovalo nasazení bagru a odvod vody z ohrožené lokality. Další valící se voda a rozvodněné toky ohrožují sklepy domů, kam se voda tlačí kanalizací.

Hasiči zasahují také na dalších místech a v obcích Zlínska a Kroměřížska – Slušovice, Zlín – město, Rusava, Zlín – Kudlov, Vizovice – Chrastěšov, Jasenná, Rychlov, Dobrotice, Chomýž, Lhota, Jankovice…

Výjezdy nadále pokračují, situaci sledujeme a průběžně aktualizujeme.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet