Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Pardubickém kraji nuda nebyla

Dne 30. června v 6.03 hodin vyjeli pardubičtí hasiči k požáru osobního vozidla do Popkovic. Plameny hasiči zkrotili v 6.09 hodin a pomocí vysokotlakého proudu je zlikvidovali v 6.14 hodin. Hořelo v motorové části vozu. Hasiči po likvidaci požáru pomohli naložit automobil na vozidlo odtahové služby. Příčinu i výši škody nyní zjišťuje vyšetřovatel hasičů.

V poslední červnový den v 16.05 hodin hasiči z Pardubic vyjížděli k dopravní nehodě tří vozidel do ulice Poděbradská ve městě perníku. Střetla se zde vozidla Hyundai Getz, renault Megane a Volkswagen Polo. Z vozidel neunikaly žádné provozní náplně, odpojeny byly ale akumulátory, aby nedošlo k případnému požáru. Zraněné osoby byly předány do péče zdravotníkům. Po odstranění následků nehody se hasiči vrátili zpět na základnu.


Dne 30. června v 9.19 hodin vyjížděli hasiči ze stanice v Poličce a ze Svitav do Svojanova, kde měla vytéci chemikálie do rybníka a měla způsobit úhyn ryb. Po příjezdu na místo hasiči ihned provedli průzkum a zjistili, že se jedná o látku, jež vytéká z lesa do rybníku.

Na vodní hladině byla spousta uhynulých ryb. Hasiči ihned provedli ohrazení proti dalšímu úniku kontaminované vody do obecního potoka. O události byli informováni pracovníci životního prostředí. Hladina rybníka nebyla průzračná, ale zcela bílá.

nprap. Anna Štegnerová, Policie ČR:

Škody na uhynulých rybách byly předběžně vyčísleny na bezmála 70 tisíc korun. Na místě byly zajištěny jednak vzorky vody a ty budou spolu s uhynulou rybou zaslány k odbornému zkoumání. Výsledky rozborů mnohé napoví.

Policie v souvislosti s úhynem ryb zahájila úkony trestního řízení podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci.

Odebrány byly vzorky a v tuto chvíli se čeká na výsledky rozboru. Hasiči postupně pochytali všechny pstruhy a v kádích je „proprali“ v čisté vodě, aby mohli opět dýchat. Událost ze strany hasičů byla ukončena ve 14 hodin.


Hasiči z Litomyšle vyjížděli ve 12.12 hodin k nehodě do Dolního Újezdu. Průzkumem bylo zjištěno, že se jedná o dopravní nehodu dvou osobních automobilů Opel Vectra, který skončil na střeše, a Peugeot 306. Při nehodě došlo ke zranění dvou osob a jednomu smrtelnému zranění. Na místo byl povolán i vrtulník letecké záchranné služby. K úniku provozních kapalin došlo pouze u vozidla Opel.

Jednotka provedla zajištění vozidel proti požáru natažením vysokotlaku z CAS 15 MB a hasicího přístroje, dále odpojila akumulátory u obou vozidel. Únik oleje hasiči zasypali sorpčními prostředky. Jednotka dále pomáhala při ošetřování zraněných, resuscitaci a transportu do vozů zdravotnické záchranné služby i vrtulníku.

Jednotka vyčkala, než dopravní policisté vyšetří a zadokumentují nehodu, a poté pomohla osobu, jež nehodu nepřežila, naložit do pohřebního vozu a provedla vytažení obou vozidel z příkopu. Hasiči dále provedli úklid vozovky a vrátili se zpět na základnu.


Silný vítr a bouřka zasáhly poslední červnový den Orlickoústecko. Krátce po 14té hodině vyjížděli hasiči k několika událostem spojených právě se silným deštěm. Odčerpávali vodu ze zatopených sklepů domů a odstraňovali popadané stromy. Například v Jablonném nad Orlicí došlo k zavalení komunikace kamením a blátem až do výše 1,5 metru.

O pomoc byla požádána i Správa a údržba silnice Pardubického kraje. U závalu byl linkový autobus a jeho pět cestujících muselo být evakuováno z autobusu a převezeno do Jablonného. Dále uvězněný automobil hasiči vyprostili přes kamení, bláto i louku až na silnici. Zával z kamene a bláta poté odstranili pracovníci správy a údržby silnic.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet