Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výrobní hala na jihu Čech lehla plamenem

Poslední červnový den roku 2011, krátce po dvaadvacáté hodině, byl na Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje ohlášen požár linky na palety v obci Litvínovice. Na místo události byly okamžitě vyslány jednotky profesionálních hasičů i jednotky SDH obcí.

Jako první na místo dorazila jednotka profesionálních hasičů z centrální požární stanice České Budějovice následována jednotkou SDH Hrdějovice, profesionálními hasiči z požární stanice Suché Vrbné, jednotkou SDH Hluboká nad Vltavou, profesionálními hasiči z požární stanice Křemže a jednotkou SDH obce Zliv.

Jedná se o požár dvou budov – jednopodlažních výrobních hal o rozloze 1500 m2 , které jsou požárem plně zachváceny. Požár se do této chvíle nepodařilo lokalizovat. Jednotky zasahují s 9 cisternovými automobilovými stříkačkami, automobilovou plošinou a další automobilní technikou. Hasiči chrání zbylé budovy, vynášejí z nich tlakové láhve a barely s hořlavým materiálem. K hašení požáru zajišťují kyvadlovou dopravu vody. Byl vyhlášen II. stupeň poplachu.


Aktualizace informací 30. 6. 2011 0:30 hod.:

Ve 23:43 hod. byl vyhlášen III. stupeň požárního poplachu. Ve 23:44 hod. byl požár lokalizován. Na místě zasahuje celkem 9 jednotek. Došlo k úplné destrukci hlavní budovy areálu vlivem tepla a i pravděpodobného výbuchu PB lahví, ke kterému došlo ještě před příjezdem jednotky. Likvidaci požáru ztěžují trosky sutin, plechu, hrozí zřícení štítových zdí.

Další budovy jsou před požárem ochraňovány vodními proudy. Doprava vody je zajišťována kyvadlovou dopravou a dálkově s pomocí hadic z blízkého rybníka. Likvidační práce budou hasiči provádět celou noc a velkou část následujícího dne. Pokud nenastanou v průběhu těchto prací další mimořádné okolnosti, další doplnění informací k tiskové zprávě bude rozesláno po páté hodině ranní.

Při požáru nebyl doposud nikdo zraněn.


Aktualizace a upřesnění informací 30. 6. 2011 05:00 hod.:

Na místě zasahovalo celkem 10 jednotek, z toho 7 jednotek dobrovolných. V tuto chvíli se již jednotky SDH obcí se vrátily na základnu. Na místě dále zůstávají profesionální hasiči z požární stanice České Budějovice, Suché Vrbné a Křemže, kteří budou se po sedmé hodině ranní vystřídáni svými kolegy.

Požáru zcela podlehla zděná hala na výrobu palet s plechovou střechou o rozloze 20 × 50 m s vysokozdvižným nakladačem uvnitř. Zničen požárem byl i další pracovní stroj, který se nacházel v bezprostřední blízkosti budovy. Ostatní sousedící budovy – sklad palet a další skladovací a technické prostory, se podařilo uchránit.

V současné době probíhá dohled nad požářištěm, za bílého dne bude probíhat rozebrání konstrukcí a likvidace ohnisek požáru. Na místo zásahu bude povolána těžká technika, která bude pomáhat při odklízení. Doprava vody je nadále zajišťována dálkově hadicemi a napojením na hydrant. Vzniklá škoda je předběžně vyčíslena na 15 mil. Kč. Při likvidaci požáru nebyl nikdo zraněn.

nprap. Milan Bajcura, Policie ČR:

Dnešního dne (30.06) na místo vyjeli specialisté Odboru kriminalistických technik a expertíz, kde provedli zajištění předmětů, které by mohli osvětlit příčinu požáru. Tyto předměty budou zkoumat odborníci.

Lenka Křížová
HZS Jihočeského kraje

Sdílet