Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tři požáry z jižní Moravy

Požár střechy, kotelny a sklepních kójí.

Škodu předběžně vyčíslenou na milion korun způsobil v úterý 10. ledna odpoledne požár střechy budovaného společenského zařízení u restaurace v Sebranicích na Blanensku. Kouř a plameny, vycházející ze střechy rozestavěného a dosud nezkolaudovaného objektu, zpozoroval a v 17:54 hodin na operační středisko HZS ohlásil jeden ze zaměstnanců restaurace. Na místě zasahovaly čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Požár se rozšířil na plochu cca 200 čtverečních metrů a zasáhl střechu, podkroví a stropy objektu. Hasiči oheň lokalizovali v 18:48 hodin, likvidace pokračovala do 20:35 hodin. Hasiči proti plamenům nasadili čtyři vodní proudy, při zásahu bylo nutné rozebírat a dohašovat podhledy a konstrukci střechy. K osvětlení místa zásahu byla nasazena mobilní elektrocentrála. Příčina vzniku požáru je dosud v šetření, z dosavadních poznatků vyplývá, že hořet zřejmě začalo od nově zbudovaného krbu nebo komínu. Zásah hasičů uchránil majetek v hodnotě dvou milionů korun.

Škodu předběžně stanovenou na 150 tisíc korun způsobil v úterý požár kotelny na tuhá paliva u restaurace v obci Petrov na Hodonínsku. Požár, který byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 9:03 hodin, způsobil výbuch hořlavých plynů uvnitř kotle během přikládání dřevěných briket. Otevřenými dvířky kotle plameny vyšlehly do prostoru kotelny a neuzavřenými vstupními dveřmi se z kotelny rozšířily do dalších prostor. Přestože dvě jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů požár zlikvidovaly do 25 minut od ohlášení, oheň poškodil elektroinstalaci a rozvody topení a vody. Zásah hasičů uchránil majetek v hodnotě dvou milionů korun. Uživatel kotelny při snaze uhasit plameny před příjezdem hasičů utrpěl drobné řezné rány a popáleniny na ruce.

Tři sklepní kóje v úterý odpoledne vyhořely ve čtyřpatrovém bytovém domě v Hodonicích na Znojemsku. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 17:15 hodin, dvě jednotky hasičů ho lokalizovaly v 18:07 hodin a likvidovaly v 18:22 hodin. Protože dům byl silně zakouřen, velitel zásahu rozhodl o evakuaci jeho 13 obyvatel. Dům bylo nutné odvětrávat od kouře celou noc, takže obecní úřad se nájemníkům bytů postaral o náhradní ubytování a lidé se domů vrátili až ráno. Příčina vzniku požáru je dosud v šetření, škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 60 tisíc korun.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet