Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru ubytovny v Ostravě byl popálen muž

Dvacet minut po 13. hodině dne 1. 7. 2011 obdrželo operační středisko HZS MSK informaci o požáru v ubytovně na Sadové ulici v Moravské Ostravě. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že hoří v jednom z bytů ubytovny.

Na místě objevili jednu osobu, která jevila známky intoxikace zplodinami hoření, proto hasiči povolali na místo zdravotnickou záchrannou službu. Dalším průzkumem hasiči objevili další zraněnou popálenou osobu.

PhDr. Lukáš Humpl, mluvčí USZS MSK:

Výjezd záchranářů si vyžádali hasiči, kteří již zasahovali na místě události. Na pomoc zraněným byla po půl druhé vyslána lékařská posádka a skupina rychlé zdravotnické pomoci. Posádky měly v péči dva postižené, muže a ženu. Jejich totožnost záchranná služba dosud nezná, oba byli středního věku.

Zasahující lékař zjistil, že muž utrpěl vážné popáleniny v rozsahu 70–80% tělesného povrchu, a to na více částech těla. Pacient byl v bezvědomí a v ohrožení života. Záchranáři se postarali o jeho prvotní ošetření v rámci přednemocniční neodkladné péče a transportovali jej na specializované pracoviště – popáleninové centrum ve Fakultní nemocnici Ostrava-Poruba.

Žena byla v době zásahu záchranné služby při vědomí, při požáru se nadýchala zplodin hoření. Posádka rychlé zdravotnické pomoci ji po ošetření předala do péče urgentního příjmu Městské nemocnice v Ostravě-Fifejdách.

Hasiči zahájili zásah a v tuto chvíli (14:30) je požár lokalizován. Hasiči mimo hašení provádějí odvětrání zakouřených prostor domu. Na místě jsou dvě jednotky HZS MSK, stanice Ostrava – Fifejdy a Ostrava – Zábřeh. Na místě jsou rovněž vyšetřovatelé HZS a Policie ČR, kteří zjišťují příčinu požáru a výši škody, požárem způsobené.

Jednotky požár zlikvidovaly krátce před patnáctou hodinou. Vyšetřovatelé příčinu požáru stále hledají. Škoda požárem způsobená byla stanovena na 400 tisíc korun.

Jedna ze zraněných osob, která mimo intoxikace zplodinami hoření utrpěla také vážné popáleniny, krátce po převozu do zdravotnického zařízení podlehla následkům svých zranění.

kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet