Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zrušení hodností – zkušební balónek, snaha odvést pozornost, nebo ještě něco jiného ?

Policejní prezident prý chce zrušit policistům vojenské hodnosti. Týkalo by se to samozřejmě i hasičů.

Ilustrační foto

O důvodech můžeme jen spekulovat. Možná s ironickým úsměvem. Stojí za tím armádní generálové, nebo chce vedení vnitra a policie předvést, že dělá „zásadní“ změny, nebo snad na to tlačí EU, či dokonce tlačí na to NATO ?

Byli jsme to každopádně my, kdo od přípravy nového zákona o služebním poměru upozorňoval, že systém vojenských hodností bez hodnostního příplatku bude hloupost, která naštve naše lidi, protože většina bude novým nastavením degradována. A na druhé straně že nový systém vyrobí spoustu mladých, mnohdy jen několik let sloužících plukovníků a podplukovníků. Skončilo to jakoby kompromisem. V § 7 zákon zavedl služební hodnosti od referenta po vrchního radu a v § 8 se hovoří „jen“ o hodnostním označení od rotného po plukovníka, kterým se „jen“ označují právě ty služební hodnosti . To bylo stvrzeno v § 218, který v odstavci 1 na rozdíl od § 8 zrušil dosavadní hodnosti a v odst. 2 zachoval pouze „vojenské“ hodnosti generálské. A právě odtud tenkrát asi vítr nejvíc foukal.

Policejní generálové si to v zákulisí zřejmě vyškemrali a co se týká připomínkového řízení, mohli se již jen přidržet olympijské myšlenky „ není důležité zúčastnit se, ale zvítězit“. Jejich argument, že by zrušením hodnosti zákon zasahoval do kompetencí prezidenta republiky, který je do hodností jmenoval, by vyvrátil student prvního semestru právnické fakulty v Plzni. To přece stačilo vyřešit v přechodných ustanoveních a zasloužilé generály nechat v klidu dožít s lipovými ratolestmi . Ale zrušením generálských hodností pro futuro by přišlo o šanci na jmenování prezidentem i několik set plukovníků, a to už byla další motivace pro lobbing za přijetí paskvilu.

Na náš argument, že „kompromis“ v novém zákonu bude divadýlko a stejně bude každý říkat pane plukovníku, ne pane vrchní rado a že se tak budou služební funkcionáři i podepisovat, ačkoliv by mělo jít jen o označení na ramenou, už nikdo ohledy nebral. Proto si cením jednoho kolegy, velitele čety, který se od účinnosti nového zákona podepisuje správně jen služební, nikoliv vojenskou hodností, i když ví, že zůstane bílou vránou v moři lhostejných. Vrcholem bylo odůvodnění tehdejšího vedení vnitra, že zachování „alespoň nějakých jakoby hodností“ si přeje veřejné mínění příslušníků. Reagovali jsme tenkrát veřejně odpovědí, že by hasiči museli být nesvéprávnými masochisty, aby si přáli být degradováni. To vše už je historie. Mělo-li vedení v něčem pravdu, tak v tom, že si lidi zvyknou. Proto dnes, v době, kdy hasičům a policistům svítá „naděje“ na pokles ročního příjmu až o 30 tisíc korun, připadá mi mediální výkřik o záměru zrušit hodnosti jako špatný vtip, nebo možná snaha odvést pozornost od mnohem závažnějších problémů. Nebo jen naše členy má opět někdo za hlupáky, kterým lze v době škrtů udělat radost aspoň maličkostí, která nebude nic stát ? Spíš jsem očekával, že se ministr vnitra bude bít o větší peníze pro příslušníky i na provoz a nenechá se opíjet rohlíkem, jako jeho předchůdce.

Přesně na boj o peníze je teď ta pravá chvíle, protože ministerstvo financí finišuje s návrhem státního rozpočtu. Platí ještě Kalouskův slib Johnovi, že vnitro bude dostávat o půl miliardy více, než letos? Já to nevím, ale jak znám Kalouska, je schopen v pravou chvíli třeba nenápadně naznačit, že si o to Kubice dost důrazně neřekl a možná i zveršuje, že na tom on hákoval již od půl sedmé ráno…Vlastně nějaké peníze z již tak drasticky očesaného provozního rozpočtu by stálo i to zrušení hodností.

Protože pro služební hodnosti by se určitě vymyslelo nové označení a objednávalo by se pro 6 bezpečnostních sborů 70 tisíc třeba osmicípých zlatých a stříbrných hvězdiček a dalších 70 tisíc do zásoby na povyšování, tak to už v rámci množstevní slevy určitě zaokrouhlíme na 200, nebo raději 300 tisíc kousků, typnul bych si aspoň po 10 korunách. Co to je proti předraženým dálnicím, že? Takže vážení plukovníci neplukovníci, praporčíci nepraporčíci, připravte se možná na „zásadní“ změny, nejde-li ovšem jen o c..k. „zkoušku nálady obyvatelstva“. Má to jen „malý“ háček.

I nový ministr vnitra už stihnul slíbit, že se nebude otevírat zákon o služebním poměru. Naproti tomu změnou, která by mě osobně nepřekvapila, by mohlo být v návrhu státního rozpočtu na příští rok další snížení objemu mzdových prostředků pro hasiče a policisty. Ministr Kalousek by pro to mohl mít kromě vrozené snahy brát těm dole a přidávat těm nahoře i další důvod: co vláda slíbila Johnovi, to už neslíbila jeho nástupci. Jen bych rád věděl, zda by všechny odborové svazy, působící v bezpečnostních sborech, dokázaly zatáhnout za jeden provaz a zda by se konečně opravdu všichni příslušníci bezpečnostních sborů zúčastnili demonstrace proti ožebračování svých rodin.

zdroj: OSH
JUDr. Vladimír Mühlfeit
předseda Krajské organizace OSH při HZS Ústeckého kraje

Sdílet